NAUČNICI SA ČUVENOG INSTITUTA "ČUMAKOV" OBJAVILI: Jedino ovo sredstvo štiti od korona virusa

Autor:

Svet

05.05.2021

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živa domaća vakcina protiv poliomijelitisa (dečje paralize) može da spreči obolevanje virusom korona, što su tokom eksperimenata dokazali stručnjaci Federalnog naučnog centra za istraživanje i razvoj imunobioloških preparata "Čumakov" Ruske akademije nauka, izjavio je direktor centra Ajdar Išmuhametov

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Naučnici su ranije izjavili da su ruski državljani zaštićeni od korone nespecifičnim imunitetom – jednotipnim odgovorom imunog sistema organizma na infekcije. Sovjetski virusolog Mihail Čumakov je 1960-ih godina izneo pretpostavku da živa polio vakcina može da ublaži tok gripa. Centar "Čumakov" je sada testirao tu hipotezu na virusu korona SARS-KoV-2.

Oko 60 dobrovoljaca primilo je živu polio vakcinu, što je rezultiralo naglim smanjenjem obolevanja u datoj grupi. Dokazali smo tu teoriju - rekao je Išmuhametov za televiziju "Rusija 1".

Dodao je da su naučnici centra "za sada ostavili po strani vakcinaciju protiv poliomijelitisa kao, takoreći, prvu pomoć", dodao je on.

U Institutu za poliomijelitis i virusni encefalitis Akademije medicinskih nauka Sovjetskog Saveza (danas centar „Čumakov“) je krajem 1950-ih godina prvi put na svetu razvijena tehnologija za industrijsku proizvodnju žive polio vakcine, koja je već 1960. godine počela da imunizacije celo stanovništvo SSSR-a.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Foto: Ilustracija

Inače, centar "Čumakov" je razvio vakcinu protiv virusa korona „KoviVak“. To je inaktivirana vakcina. U njenoj osnovi je virus SARS-KoV-2, koji je posebno obrađen tako da je izgubio infektivna svojstva, ali istovremeno zadržava sposobnost izazivanja imunog odgovora. Ovakve vakcine sadrže čitav niz proteina virusnih čestica i, shodno tome, očekuje se da će imuni odgovor biti najkompletniji. Industrijska proizvodnja "KoviVaka" zvanično je počela 25. marta.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading