STIŽE NOVI UBICA KORONE! Austrijanci tvrde: Nije lek, ali može da smanji zarazu i do 100 ODSTO

Autor: Republika

Svet

27.04.2021

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici iz Insbruka uspešno su testirali sprej koji, kada se naprska u usta, može da predstavlja ozbiljan bedem za koronavirus.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija 

Austrijski naučnici iz laboratorije medicinskog fakulteta u gradu Insbruku tvrde da su uspešno testirali najnovijeg ubicu koronavirusa koji je veoma jednostavan za upotrebu, a koji bi uskoro mogao da se nađe na tržištu. 

U pitanju je sprej kompanije "Okopur", koji je, kako je istaknuto pokazao efikasnost i do 100 odsto, ali ne kao lek za KOVID-19, već kao preventivni preparat za usta kako bi se virus uopšte sprečio da uđe u organizam i izazove oboljenje. 

- Ako se sprej ostavi da deluje do jednog minuta može se videti visok stepen smanjenja zaraze virusom. Uočili smo i do 100 odsto - rekao je Vilfrid Poš sa insbruškog Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju i otkrio da je testirano više sprejeva koji su prskani direktno na virus, a kojim su potom "napadnute" ljudske ćelije kako bi se proverilo da li je došlo do zaraze.

Prema svim rezultatima, "Okopurov" sprej je sprečio infekciju u najvećem broju slučajeva. 

- To znači da bi sprej mogao da se koristi za stvaranje zaštitnog sloja protiv zaraze koronavirusom, pa bi mogao štititi ljude u situacijama u kojima se gužve ne mogu izbeći, kao što je vožnja javnim prevozom - prenose austrijski mediji.  

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vera

27.04.2021 13:14

Važnije je da se unosi u nos preventivno.

Dera

27.04.2021 15:40

Virus korone najviše ulazi u telo kroz nos. Treba nam, pre svega, sprej za nos kao preventiva.