POSTAO ENGLEZ I PROMENIO VEROISPOVEST, ALI JE PRAVOSLAVLJE NOSIO U DUŠI! Princ Filip se krstio sa tri prsta i iz sveg srca pomagao Hilandar!

Autor: Republika

Svet

09.04.2021

21:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II, preminuo je danas u 99. godini. Bakingemska palata saopštila je da je vojvoda od Edinburga umro u petak ujutru u zamku Vindzor.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Dugačak, buran život protkan skandalima, započeo je rođenjem na Krfu, nakon čega su usledile godine života, prvo u Nemačkoj, a zatim u Engleskoj.

Pored činjenice da je bio ujak princeze Margarite od Badena, supruge Tomislava Karađorđevića, ostaće upamćeno i to da se upokojio kao pripadnik pravoslavne crkve.

Iako je pri stupanju u brak sa engleskom kraljicom Elzabetom 1948. godine promenio veroispovest, princ Filip se nikada nije odrekao pravoslavlja na kojem je odrastao, što je često pokazivao u javnosti krsteći se sa tri prsta. Iako je odrastao u egzilu, uticaj majke Alise od Batenberga i oca, princa Endrua, koji su bili posvećeni veri, bio je jak.

Prema rečima mitropolita Hilariona, navodno je često umeo da kaže: "Postao sam Englez, ali sam ostao pravoslavac" Ipak, ove reči, kako piše Blic, malo treba uzeti sa rezervom, pošto je mladi Filip, iako kršten u grčkoj pravoslavnoj crkvi, nakon odlaska u Veliku Britaniju rastao uz strica, Lorda Luisa Montbatena, koji ga je između ostalog vodio na mise u Anglikasnku crkvu.

Ipak, pravi povratak veri usledio je četiri decenije nakon stupanja u brak s najdugovečnijom kraljicom Velike Britanije, kada je prema pisanju britanskih medija, razgovarao sa ruskim pravoslavnim episkopom u Londonu, maja 1991. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Od tada, pa sve do same smrti, uz sina, princa Čarlsa, bio je član "Engleskog društvo prijatelja Svete gore", preko koga su pomagali manastire na ovom grčkom ostrvu. Da li zbog samog oca, ili očeve bake Alise od Batenberga, princ Čarls je u nekoliko desetina navrata odlazio na Svetu goru, gde je vreme provodio u kelijama sa normalnim, običnim svetom, ne tražeći nikakve pogodnosti za sebe.

Za razliku od njega, princ Filip, u Grčku je odlazio retko, pošto nikako nije mogao da pređe preko toga šta su Grci uradili njegovom ocu nakon Grčko - Turskog rata (1919 - 1922), kada je princ Endru od Grčke i Danske, označen kao glavni krivac poraza, te je sa porodicom i tada jednogodišnjim sinom Filipom, proteran iz zemlje.

Ipak, princ Filip je negovao tradiciju pravoslavlja odlaskom u crkvu Svetog Save u Londonu, koju je kraljica Marija Karađorđević uz Luiz Pedžet otkupila nakon Drugog svetskog rata od Anglikasne zajednice.

Prva zvanično zabeležena poseta usledila je 1957. godine, kada je princ Filip, zajedno sa kraljicom Elizabetom, prisustvovao krštenju Marije Tatjane, ćerke Andrije Karađorđevića. Iste godine, počivši muž kraljice Elizabete II prisustvovao je venčanju princeze Margarite od Badena, koja mu je bila sestričina i princa Tomislava Karađorđevića.

Skupljao pare za obnovu Hilandara

Kada je 2004. godine na Hilandaru izbio veliki požar, koji je oštetio skoro polovinu manastirskog zdanja, upravo su vojvoda od Edinburga i njegov sin, princ Čarls, bili jedni od onih koji su kroz svoje udruženje skupljali novac za obnovu, a, prema saopštenjima na stranicama posvećenim manastiru Hilandar, donacijama su pomagali ponovnu izgradnju u svim fazama.

U bližoj prošlosti princ Filip se još jednom pojavio u crkvi Svetog Save na poziv Karađorđevića, i to 2013. godine, kada je princeza Margarita od Badena preminula, te su sam čin sahrane i opelo obavljeni po pravoslavnim običajima kojima je prisustvovao i vojvoda od Edinburga.

Nakon razgovora s pravoslavnim episkopom u maju 1991. godine, princ Filip je za jun 1993. planirao sastanak sa carigradskim patrijarhom, posetu Svetoj gori, kao i posetu patrijarhu moskovskom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

U tekstu koji je potpisao engleski novinar Džajl Milton ostala je zabeležena prinčeva izjava na konferenciji koja se održavala na Kritu, a koja je za temu imala ekologiju i religiju.

- Pravoslavna crkva je oduvek znala da svaki oblik verskog izražavanja, bogosluženja, molitve, svetkovine, propovedi, monaški život ili mistika - mogu pružiti inspiraciju za praktičan odgovor na ekološku krizu - rekao je princ tada.

Upravo zbog tih reči ne čude ni one mudre misli princa Čarlsa izrečene kada je ugostio medije i crkvene velikodostojnike sa Hilandara povodom dobrotvornog prijema za obnovu u požaru stradalog manastira.

Naime, prijem je održan na imanju Hajgrou u Glosteršeru, delu poseda Vojvodstva od Kornvola, naslednog imanja britanskih prestolonaslednika. Hajgrou je okružen brojnim vrtovima i baštama, posebno dizajniranim i osmišljenim u skladu sa filozofijom princa Čarlsa da je bolje živeti i stvarati sa prirodom nego raditi protiv nje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading