KOGA SE PLAŠI VAŠINGTON: Nacionalna garda u pripravnosti do 4. marta!

Autor: Republika

Svet

28.02.2021

06:50

Očekuje se da skoro 5.000 vojnika Nacionalne garde ostane u Vašingtonu do sredine marta zbog straha od potencijalnog nasilja sledbenika organizacije "Kju anon".

pixabay.com

Zahtev da 4.900 vojnika ostane do 12. marta podnela je Američka policija Kapitola, izjavili su bezbednosni zvaničnici za američke medije.

Kasnije je to potvrdio najviši demokrata Komiteta za oružane snage Bele kuće, navodi organizacija "Rajt ving voč", koja prati aktivnosti političkih organizacija radikalne desnice.

Kju anon (QAnon) se smatra organizacijom u kojoj su sublimirane sve popularne teorije zavere. Neki njeni pripadnici veruju da će bivši predsednik Donald Tramp položiti zakletvu 4. marta.

Značaj ovog datuma zasnovan je na teoriji da je zakon koji je donesen 1871. godine Sjedinjene Države tajno pretvorio u korporaciju.

Članovi pokreta koji se nazivaju suvereni građani, grupa Amerikanaca koja se protivi porezima, veruju da su svi predsednici u poslednjih 150 godina bili nelegitimni. U očima ovog pokreta i sledbenika, poslednji legitimni predsednik bio je Uliks S. Grant koji je položio zakletvu 4. marta, kao i svi ostali vrhovni komandanti sve do uvođenja 20. amandmana 1933. godine.

Stoga se oni nadaju da će Tramp položiti zakletvu 4. marta 2021. što će ga, veruju, učiniti 19. predsednikom SAD.

Republikanac Adam Smit, koji predsedava Odborom za oružane snage, izrazio je zabrinutost zbog bezbednosne pretnje koju predstavlja ova organizacija, prenosi portal "Biznis insajder".

Tanjug/AP

- Neki od ovih ljudi shvatili su da je predsednik  pre 75 godina bio inaugurisan 4. marta - rekao je Smit i dodao: 

- U redu, zašto je to sada relevantno? Bog zna. U svakom slučaju, sada razmišljaju da li bi možda trebalo da se ponovo okupe i jurišaju na Kapitol 4. marta... To kruži Internetom.

Od incidenta 6. januara obezbeđenje je stalno u blizini zgrade američkog Kapitola.

Tokom inauguracije predsednika Džozefa Bajdena u Vašingtonu je bilo stacionirano do 25.000 vojnika Nacionalne garde. Čak 5.000 njenih pripadnika bilo je smešteno u blizini Kapitola tokom Trampovog suđenja za impičment.

Komentari (0)

Loading