ŽENE U POLJSKOJ NA NOGAMA: Hitno traže ukidanje zakona o abortusu

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.11.2020

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klementina Sučanov, liderka masovnih protesta u Poljskoj izazvanih pooštravanjem strogog zakona o abortusu, izjavila je danas da ta odluka Ustavnog suda mora biti povučena.


Foto: pixabay.com

Sučanova, koja predvodi organizaciju za zaštitu prava "Štrajk žena", rekla je da je za danas planiran 12. protest koji uključuje ulične blokade i marševe, a da će tokom nedelje doći još više ljudi, uprkos zabrani javnog okupljanja više od pet osoba zbog korone, preneo je AP.

Stotine hiljada ljudi protestuje svakodnevno od 22. oktobra kada je Ustavni sud zabranio abortuse u slučaju otkrivanja fetusa sa urođenim oštećenjima, što je dodatno pooštrilo jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu u pretežno katoličkoj Poljskoj.


Odlukom suda, abortus u Poljskoj biće dozvoljen samo kada trudnoća ugrožava zdravlje majke ili je rezultat krivičnog dela poput silovanja ili incesta.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading