Kako se predsednik SAD spremao za predizbornu debatu? Trampovi ljudi glumili Bajdena

Autor:

Svet

30.09.2020

04:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva televizijska debata pred predsedničke izbore u SAD aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa i bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena održana je sinoć u Klivlendu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džo Bajden i Donald Tramp

Ovo je bilo prvo sučeljavanje oči u oči republikanskog i demokratskog kandidata, a ostale dve debate biće održane 15. oktobra u Majamiju i 22. oktobra u Nešvilu. Tramp i Bajden su imali ukupno sat i po vremena bez pauza za reklame. Prva debata bila je podeljena u šest segmenata od po 15 minuta, u kojima su predsednički kandidati odgovarali na pitanja vezana za dosadašnja postignuća Trampa i Bajdena, Vrhovni sud, pandemiju koronavirusa, rasne proteste i nasilje u gradovima, integritet izbora i ekonomiju.

CNN je, pozivajući se na upućene izvore, objavio da se Tramp nije preterano ozbiljno spremao za prvu debatu, pošto je tokom prethodna dva vikenda potrošio ukupno manje od dva sata na pripreme, od čega je jedna sesija trajala pola sata, a ostale bile daleko kraće.

Trampu pomagali bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi i predsednikov lični advokat Rudi Đulijani

 

U pripremama su Trampu pomagali bivši guverner Nju Džerzija Kris Kristi i predsednikov lični advokat i nekadašnji gradonačelnik Rudi Đulijani. Oni su na smenu glumili Bajdena i postavljali pitanja, za koje se očekivalo da će demokratski rival upućivati Trampu tokom debate, poput onog vezanog za loše vođenje SAD tokom pandemije, na šta bi Tramp odgovorio podsećanjem da je uveo zabranu na letove iz Kine i optužio Bajdena da je mekan prema toj zemlji, kao i onog oko navodnog Trampovog vređanja poginulih američkih vojnika.

 

Politika podelila komšije i porodice u Ohaju

Predsednička trka je vrlo tesna, na nacionalnom nivou, ali i u samom Ohaju, gde je održana prva debata i koji ponekad glasa za republikanske, a nekad za demokratske kandidate. Glas Amerike navodi da se mišljenja birača o dvojici kandidata drastično razlikuju, a ponekad i unutar istih porodica. Zastava s imenom Trampa bila je prvi znak politike u jednoj mirnoj ulici u Klivlendu.

- Razmišljala sam da li da je istaknem ili ne jer sam se plašila da bi neko mogao da mi puca na kuću. A onda sam pomislila - znate šta, neću da živim u strahu - kaže Dolores Džentili, pristalica predsednika Trampa.

Preko puta ulice podršku Bajdenu je iskazala njena komšinica Peti Luči, sa kojom je prijateljica već 44 godine.

Na to pitanje Tramp je odgovorio ukazivanjem na to koliko je novca njegova administracija dala Pentagonu i novom optužbom na račun Bajdena da demokratski kandidat podržava beskonačne rate u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading