ŠTA NOVO ZNAMO O UBISTVU KENEDIJA?!

Autor: rts.rs

Svet

27.10.2017

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planovi CIA o ubistvu Fidela Kastra, strahovi SSSR od raketnog napada SAD i veze koje je s Rusima imao Li Harvi Osvald, koji je optužen za ubistvo američkog predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija - neki su od najinteresantnijih detalja koji su izronili objavljivanjem hiljada dosad poverljivih dokumenata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Stradao u atentatu u Dalasu: Džon Kenedi

O sadržaju dokumenata piše britanski Telegraf, dan nakon što je predsednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali istovremeno i blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI-ja da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

Iako su istoričari upozorili da obelodanjena dokumenta verovatno ne sadrže "bombastična" otkrića i da će teško ućutkati rasprostranjene teorije zavere o atentatu izvedenom 1963, neka od tih dokumenata privukla su pažnju jer se, izmedu ostalog, tiču Osvaldove povezanosti s Rusima.

Osvald sarađivao sa KGB?!

Jedan od najinteresantnijih podataka jeste da se Osvald sastao sa Valerijem Vladimirovičem Kostikovom, agentom KGB-a koji je bio odgovoran za ubistva, dva meseca uoči atentata na Kenedija, a FBI veruje da je sastanak bio vezan za dodeljivanje vize ili pasoša Osvaldu.

Ipak, u jednom od dokumenata se opisuje sovjetska reakcija na ubistvo Kenedija, pri čemu su navodno sovjetski zvaničnici rekli da Li Harvi Osvald nema nikakve veze sa Sovjetskim Savezom i opisali su ga kao "neurotičnog manijaka koji nije lojalan ni svojoj zemlji ni ičemu drugom" negirajuci da je Osvald ikad pripadao bilo kojoj organizaciji u Sovjetskom Savezu i da mu je ikada dodeljeno sovjetsko državljanstvo.

Sovjetski Savez je, otkrivaju dokumenta, verovao da je reč o puču ultradesnice u SAD, te da to nije delo jednog čoveka već pažljivo planirane kampanje u kojoj je učestvovalo više ljudi.

Iz jednog dokumenta se vidi i da je Sovjetski Savez posle Kenedijeve smrti strepeo da bi, u odsustvu liderstva, "neki neodgovorni general u SAD mogao da lansira raketu na SSSR".

I Merilin Monro tema u objavljenim dokumentima

Na osnovu analize obelodanjenih dokumenata, portal Politiko u svom evropskom izdanju navodi da je mladi brat predsednika Kenedija, Robert F. Kenedi, svojevremeno upozoren o predstojećem objavljivanju knjige u kojoj se iznose detalji o njegovom "bliskom odnosu" sa filmskom divom Merilin Monro.

U memorandumu koji mu je tada upućen, Robert Kenedi, koji je u to vreme bio javni tužilac, upozoren je da knjiga pod naslovom "Neobična smrt Merilin Monro" Frenka Kapela, koja je objavljena 1964, obiluje aluzijama na taj par.

Medu objavljenim dokumentima nalaze se i ona vezana za Martina Lutera Kinga Mlađeg, dobro poznate mete FBI-ja.

Jedan od takvih dokumenata, ciji je početak značajno redigovan, obuhvata stranice datirane na 18. i 19. maj 1966, s listom od 18 imena i brojevima telefona osoba koje su ucestvovale u telefonskim razgovorima sa Kingom, prenosi portal Politiko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading