Da li će Interpol ograničiti kretanje Trampu? Iranci odlučni da uhapse američkog predsednika

Autor:

Svet

29.06.2020

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran je juče izdao poternicu za američkim predsednikom Donaldom Trampom i zatražio pomoć Interpola u hapšenju šefa Bele kuće i još više od 30 osoba uključenih u ubistvo komandanta specijalnih snaga Revolucionarne garde Irana Kasema Sulejmanija, koji je likvidiran u napadu dronom početkom ove godine u Bagdadu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Al Džazira je prenela navode iranske agencije ISNA da je tužilac nadležan za prestonicu Teheran Ali Alkasimer zvanično saopštio da se Tramp i ostali koji su osumnjičeni za napad izveden 3. januara suočavaju sa "optužbama za ubistvo i terorizam". Navodi se da Alkasimer nije otkrio identitet nijedne druge tražene osobe, osim Trampa, naglasivši da će Iran nastaviti da radi na procesuiranju predsednika SAD i kada mu bude istekao mandat.

CRVENA POTERNICA INTERPOLA

Iz sedišta Interpola u francuskom gradu Lionu nisu odmah odgovorili na molbu Al Džazire da prokomentarišu zahtev za pomoć upućen iz Teherana. Iranski tužilac je precizirao da je od Interpola zahtevao izdavanje crvene poternice za Trampa i ostale, što je najviši nivo poternice koji izdaje međunarodna policijska organizacija kojom se traži lociranje i hapšenje tražene osobe.

Sulejmani vodio koljače u rat protiv Srba u Bosni

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kasem Sulejmani

Ubrzo nakon vesti o ubistvu iranskog generala Tviter je bio preplavljen porukama o početku Trećeg svetskog rata pošto su pojedini analitičari poredili ovu likvidaciju s ubistvom austrougarskog nadvojvode Franca Ferdinanda u Sarajevu 1914. Međutim, sve se svelo na mlaki odgovor Irana. Iako je tokom poslednjih godina života bio poznat kao borac protiv Islamske države u Iraku, Sulejmani je, po sopstvenom priznanju, 1993. i 1994. boravio u BiH, gde je ratovao protiv Srba i gde su njegovi specijalci iz Revolucionarne garde Irana vršili stravične zločine nad Srbima, a bio je prisutan i kada su mudžahedini odsecali glave srpskim zarobljenicima.

Crvena poternica znači da lokalne vlasti, gde se tražena osoba nađe, mogu da je uhapse po zahtevu druge zemlje, ali ne mogu da budu naterane na hapšenje niti na izručenje te osobe. To ipak za traženu osobu može da znači ograničenu slobodu kretanja iz zemlje u kojoj je locirana. Uprava Interpola odlučuje da li će podeliti podatke o zahtevu članice za izdavanjem crvene poternice s ostalim državama članicama, a odluku može, ali i ne mora da saopšti javno. Al Džazira ipak ocenjuje da je veoma malo verovatno da će Interpol pozitivno odgovoriti na zahtev Irana zato što smernice ove organizacije zabranjuju preduzimanje bilo kakve aktivnosti koja je političke prirode.

Tramp ne nosi masku zbog "jedinstvenih okolnosti"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Ministar zdravlja SAD Aleks Azar rekao je da su "jedinstvene okolnosti" razlog zbog kojeg Tramp ne nosi masku protiv širenja koronavirusa, čak i dok vlada nagovara ljude da to čine. Azar je naveo i da Tramp ne mora da sledi upute vlastite administracije jer se, kao vođa slobodnog sveta, redovno testira i nalazi se u "vrlo različitim okolnostima od ostalih ljudi".

OSVETA AMERIKANACA

Ubistvo generala Sulejmanija u januaru na međunarodnom aerodromu u iračkoj prestonici Bagdadu usledilo je nakon nekoliko meseci obeleženih incidentima koji su povećali napetost između dve zemlje, a neposredno pre likvidacije šiitske snage u Iraku, koje podržava Iran i kojima je koordinisao Sulejmani, izvele su napad na američku ambasadu. Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je da je ubistvo izvedeno po nalogu Trampa, koji je kasnije izjavio da su njime sprečeni drugi napadi na Amerikance koje je iranski general planirao. Iran je uzvratio napadom balističkim raketama na američke trupe u Iraku u kom je bilo samo povređenih.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading