Junker: Prvo Bregzit, pa onda o odnosima sa Londonom

Autor: blic.rs

Svet

29.08.2017

19:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da još treba da budu rešeni mnogi problemi u vezi sa postupkom Bregzita između Velike Britanije i EU, pre nego što bude moguće pregovarati o novom odnosu sa Londonom.

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker: Prvo treba rešiti prošlost pre zamišljanja budućnosti

EU i Velika Britanija započele su u ponedeljak treću rundu pregovora o Bregzitu, a Junker je potvrdio navode glavnog pregovarača EU Mišela Barnijea da je vlada britanske premijerke Tereze Mej previše spora kada je u pitanju izlazak iz bloka i da ključna pitanja u vezi sa izlaskom iz Unije moraju da budu rešena pre nego što obe strane mogu da pristupe budućim trgovinskim i političkim odnosima.

"Ne možemo mešati stvari", rekao je Junker dodajući da prvo treba "rešiti prošlost pre zamišljanja budućnosti", preneo je AP.

Barnije je, naime, prekorio britansku vladu zbog, kako smatra, nedostatka usredsređenosti i nedovoljnog napretka tokom proteklih pet meseci, koliko već traje "brakorazvodni postupak" između Brisela i Londona.

Odbijajući da se povinuje britanskom zahtevu za pokretanje pregovora o budućim odnosima dve strane pre nego što postane jasno može li doći do miroljubivog razlaza, Barnije je rekao da vlada britanske premijerke Tereze Mej mora da se liši diplomatske sporost.

Rok za sporazum o izlasku Velike Britanije iz EU, kao i o njihovim odnosima nakon toga, jeste mart 2019, a najveći deo pregovora mora biti okončan sledeće jeseni da bi bila moguća formalna ratifikacija na obe strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading