KO NE SLUŠA LAVROVA, SLUŠAĆE ŠOJGUA: Rusija spremila specijalan poklon za proterane američke diplomate

Autor: Republika

Svet

03.08.2017

12:02 >> 12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je predsednik SAD potpisao zakon kojim je uveo nove sankcije Ruskoj Federaciji, i nakon što je ruski predsednik odgovorio kontramerama proteravši 755 američkih diplomata, tihi Hladni rat dve vodeće super-sile dobio je novi zaplet. Naime, prodavnica 'Armija Rusije', koja pripada Ministarstvu odbrane, spremila je specijalnu ponudu proteranim američkim diplomatama, koja se verovatno neće svideti zvaničnom Vašingtonu

RepublikaFoto: Tanjug
Ruski ministri odbrane i diplomatije: Sergej Šojgu i Sergej Lavrov

Kako navode ruski mediji, pomenuta prodavnica omogućila je 20 odsto popusta za američke diplomate koji napuštaju Rusiju za kupovinu krajnje neobičnog suvenira - majice sa dva najpopularnija i najautoritativnija ruska ministra. Poklon je simboličan i nosi jasnu poruku.

Hit akcija

Na grudima je portret šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a na leđima ministra odbrane Sergeja Šojgua. Majice su crne boje, a na njima je belim slovima ispisano: 'Ko ne sluša Lavrova… slušaće sa Šojgua'.

Inače, diplomate su jedino u obavezi da prilikom kupovine pokažu dokument koji dokazuje da su zaposleni u Ambasadi SAD u Rusiji.

Akcija će trajati do 1. septembra, kada američkim diplomatama ističe rok za napuštanje Rusije.

 

 

Podsetimo, Vašington je pooštrio sankcije protiv Rusije kako bi kaznio Moskvu zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine. Te kaznene mere su u suštini usmerene protiv ruske politike u energetskoj sferi, a deluju kao pokušaj da se Rusija potisne sa evropskog energetskog tržišta.

Sahranje nade

Kao odgovor na te neprijateljske poteze, ruski predsednik Vladimir Putin je naredio da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, a takođe Moskva je zaplenila i američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa.

Ruski premijer Dmitri Medvedev napisao je nedavno na Fejsbuku da su 'sve nade o boljim odnosima SAD i Rusije sahranjene', nakon što je Tramp potpisao zakon o sankcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading