OPSADNO STANJE U KLINIČKOM CENTRU! Blokiran ceo sprat, beogradski hirurg operisao suprugu poznatog političara!

Autor: Republika

Svet

04.11.2018

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle objavljivanja priče o misterioznom pacijentu koji je u četvrtak u strogoj tajnosti i pod do sada neviđenim i neuobičajenim merama bezbednosti operisan na sedmom spratu Kliničkog centra u Sarajevu, KCUS i dalje krije identitet pacijenta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Međutim, iako pokušavaju da sakriju ko je misteriozni pacijent, Dnevni avaz sumnja da je u tajnosti operisana Sebija Izetbegović, inače direktorka KCUS, novoizabrana zastupnica SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i supruga Bakira Izetbegovića, aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH i predsednika SDA.

Poslali sve lekare kući

Pripreme i sama operacija u jednoj od onkoloških sala u Centralnom medicinskom bloku obavljeni su pod posebnim i tajnim merama. U čevrtak oko 15 sati svi zaposleni, uključujući lekare i drugo osoblje tog odeljenja, pušteni su kućama. Na odeljenje su tada stigli dr. Dželaludin Junuzović, direktor hirurških disciplina, dr. Amela Katica-Mulalić, šefica anestezije, Muvedeta Butmir-Čedić, šefica računovodstva, i glavna sestra Ernela Eminović.

Na odeljenje je sigao i jedan lekar plastičar iz Beograda, koji je prisustvovao operaciji, koja je trajala skoro osam sati. Sve to vreme, do jutarnjih sati u petak, odeljenje je bilo pod blokadom!

Pitanje je zašto se krije ime pacijenta, čak i ako je u pitanju Sebija Izetbegović. Jer, iako zdravstveno stanje običnih građana jeste njihova privatna stvar, kod Sebije Izetbegović, kao i ostalih istaknutih javnih ličnosti, to nije slučaj. Poznato je da je Sebija Izetbegović pre desetak godina vodila borbu sa karcinom dojke i da je o tome posle govorila u medijima i da je na kraju, kako je potvrdila, pobedila tu opaku bolest.

RepublikaFoto: pixabay.com

Poseban tretman

S druge strane, danas o tome Sebija Izetbegović ne govori, a domaći mediji, očito, ovu temu tajne operacije u državnoj kliničkoj ustanovi izbegavaju i ne pišu o njoj.

Koliko su medijske i druge slobode u današnjoj BiH u tom smislu doživele svojevrsni sunovrat, pokazuje činjenica da su se čak i u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji pisali i objavljivali tekstove o bolesti tadašnjeg predsednika države Josipa Broza Tita, a konzilijum lekara sakodnevno je izdavao saopštenja za javnost.

Dok se mnogi pacijenti žale na nedostatak kvalitetne usluge u KCUS, gde većinu lekova moraju sami da kupuju, a onkološki pacijenti su čak i protestovali zbog loših uslova lečenja, očigledno da za izabrane pacijente može da se oslobodi čitav sprat klinike, dovede lekar iz Beograda, osoblje Centra oterati kući i, pored toga, narediti stroga tajnost o njihovom lečenju. Baš zbog toga je KCUS, koji plaćaju građani ove zemlje, obavezan javnost ove zemlje da kaže koji je pacijent i po kojem osnovu imao takav, poseban i neviđan tretman.

Bolest nije sramota

Jedan od zaposlenik u KCUS rekao je da nije u redu da se sa čitavog jednog bolničkog odeljenja u četvrtak većina lekara i drugog osoblja doslovno oterana ranije kući sa posla. Tako nešto nikad se nije desilo u KCUS, čak ni u vreme dok su se lečili najviši zvaničnici BiH. Sagovornik Avaza istakao je da bolest nije sramota i da nije etički da se ljudi uklanjaju sa klinike i posla, kao što se desilo u četvrtak.

"Ne možete u jednoj javnoj ustanovi poput KCUS da blokirate ceo sprat, i to pod velom tajne. Neverovatno je da se takve stvari dešavaju u civiliziranom svetu", rekao je sagovornik Avaza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading