Radna knjiga otkriva istinu o eksploziji u rafineriji u Bosanskom brodu

Autor: novosti.rs, Republika

Svet

12.10.2018

19:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraga o uzrocima eksplozije i požara u Rafineriji nafte u Brodu nije okončana i Okružno javno tužilaštvo u Doboju zatražilo je izuzimanje dokumentacije i video-nadzora iz rafinerije, s ciljem rasvetljavanja havarije u kojoj je poginuo radnik Ljubo Patković i povređeno devet njegovih kolega.

RepublikaFoto: youtube.com/Klix.ba
Požar posle eksplozije

Sekretar OJT Doboj Slobodanka Lukić kaže da uviđaj na mestu eksplozije nije okončan, i da su istražioci i u petak bili na terenu.

Istraga traje

- Radi se na utvrđivanju činjenica i okolnosti koje su dovele do eksplozije i požara, i pronalasku i izuzimanju tragova koji će biti poslati na veštačenje. Od Osnovnog suda u Derventi zatraženo je izdavanje naredbe za privremenim izuzimanjem dokumentacije i video-nadzora iz Rafinerije nafte Brod - rekla je Lukićeva.

 

Radnik sahranje u petak

Stradali radnik rafinerije Ljubo Patković (33) sahranjen je u petak na gradskom groblju u Brodu. Porodica stradalog već se požalila da niko iz rafinerije nije kontaktirao sa njima, i da je Ljubina pogibija za njih obavijena velom tajne. Na smrtovnici su napisali da je stradao "fatalnom ljudskom greškom".

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok smrti trovanje ugljen-monoksidom u kombinaciji sa opekotinama drugog i trećeg stepena.

Po završetku istražnih radnji Tužilaštvo će odlučiti o daljem toku postupka, odnosno da li ima elemenata za krivično gonjenje nadležnih u rafineriji.

U nezvaničnim razgovorima, radnici rafinerije tvrde da je u spornom postrojenju, koje je remontovano pre tri meseca, u poslednje vreme curilo gorivo. Mogle su se čuti i priče o navodnom pucanju cevi.

Šta je od toga tačno zasada nije poznato, a radnici navode da mnoge detalje može otkriti i Radna knjiga u kojoj, po završetku smene, upisuju tok procesa proizvodnje i uočene nedostatke.

U rafineriji bez komentara

U rafineriji i dalje ne žele ništa da komentarišu u vezi sa eksplozijom.

- Nemamo nikakav komentar, niti u javnosti možemo iznositi bilo kakve detalje u vezi sa tim slučajem - rekla je portparol "Optima grupe" Dubravka Gajić.

Veliki požar

Eksplozija je odjeknula u utorak oko 21.30 na postrojenju "05" za proizvodnju dizel goriva i benzina. Požar je zahvatio i postrojenje "04", a lokalizovan je nakon više od dva sata nadljudskim naporima vatrogasaca. Usled detonacije širom Broda popucali su prozori na kućama i stanovima, a negde su pucali i zidovi, padali crepovi...

Požar koji je nakon toga nastao obasjao je nebo nad Brodom, pa su građani u strahu od novih eksplozija masovno bežali iz svojih kuća i stanova plašeći se za vlastitu bezbednost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading