KOMŠIĆ: Potrudiću se da Čović JOŠ DUGO ne bude član Predsedništva!

Autor: Tanjug

Svet

12.10.2018

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoizabrani hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić očekuje racionalnu saradnju sa druga dva člana jer, kako kaže, svi imaju isti interes da ova institucija funkcioniše.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Željko Komšić

- Možda razlozi nisu isti, ali način rada i donošenja odluka u Predsedništvu nas upućuje jednog na drugog - rekao je Komšić za TV1, preneo je portal Dnevnik.ba.

Očekuje kaže i da će srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, delovati racionalno, jer mu je u interesu da Republika Srpska ima neku korist od njegove pozicije u Predsedništvu.

Ističe da veruje u ravnopravnost ljudi, da će učiniti sve da se to desi i da će se tako i ponašati.

- Želim da ovaj mandat počnemo mirno, bez otvaranja priče o nekim razlikama, bez konflikta i svađe - poručio je Komšić, kojeg, inače, kao svog predstavnika u kolektivnom šefu države ne prihvata zvanični Zagreb i veliki deo hrvatske zajednice u BiH.

"Protesti su u redu"

Komšić, koji je treći put dobio mandata hrvatskog člana Predsedništva glasovima Bošnjaka, komentarisao je sinoćne proteste protiv njegovog izbora u Mostaru i naveo da je to legitiman način izražavanja volje građana, to je, kaže, za njega u redu, jer su protesti održani u skladu sa zakonom.

Prema njegovim rečima, izbori su prošli, glasovi su izbrojani i moraju se i HDZ BiH i svi pomiriti da Dragan Čović nije član Predsedništva.

On kaže da će se potruditi da Čović još dugo ne bude član Predsedništva BiH.

- Bez potrebe se stvaraju tenzije i ne znam šta želi da postigne HDZ BiH i kome šalju te poruke. Ako je to vrsta pritiska oko formiranja vlasti, onda je to besmisleno ili za neke buduće razgovore o izmjenama Izbornog zakona ili Ustava onda opet neće naći sugovornike - rekao je Komšić.

Ne isključuje mogućnost dizanja tenzija i zavađanje ljudi.

Sporazum sa Islamskom zajednicom

Rekao je i da se zalaže za potpisivanje sporazuma sa Islamskom verskom zajednicom.

Ponovio je da će podneti tužbu protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta.

Komentarišući Dodikovu izjavu da će predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina pozvati da dođe u Banjaluku, a ne u Sarajevo jer tu nije dobrodošao, Komšić je rekao da je predsednik Rusije uvek dobrodošao u Sarajevo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading