Šest istraga protiv Gruevskog: "Sve su neosnovane, nastavlja se progon"

Autor: Tanjug

Svet

11.10.2018

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Specijalno tužilaštvo u Makedoniji pokrenulo je novih šest istraga protiv bivšeg premijera i lidera opozicione VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, a on ocenjuje da je reč o intenziviranju progona funkcionera te stranke.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Popov
Nikola Gruevski

Gruevski dodaje da je cilj slabljenje te stranke i njenih funkcionera, koje se protive ustavnim promenama, a koje predviđa sporazum sa Grčkom o novom imenu Makedonije.

Svaku od ovih istraga Specjialnog tužilaštva, Gruevski je analizirao na svom Fejsbuk profilu i ocenio ih neosnovanim.


Njegova vlada je, kaže, pokušavala da privuče investicije iz svih zemalja sveta i da kreira uslove za dobru biznis klimu, ali smatra da je najuspešna priča bila upravo sa zemljama članicama EU i NATO.
Foto: pixabay.com

- Napominjem da je parcela na kojoj je izgrađen Balkanski univerzitet prodata na javnoj elektronskoj licitaciji na kojoj su mogli da konkurišu i drugi kandidati iz oblasti obrazovanja i da je cena od jedan evro po kvadratnom metru samo početna cena koja ponekad, kada nije bilo drugih kandidata, bila i konačna, ali da je najčešće bilo i drugih konkurenata pa je tako cena i rasla - navodi Gruevski.


Pre dolaska VMRO-DPMNE na vlasti, kako objašnjava, bilo je mnogo neizgrađenih zemljišta u gradovima i selima, a to su uglavnom bile lokacije zloupotrebljene za otpadne materijale.

Takođe, dodaje da je u tom trenutku nezaposlenost u Makedoniji bila 39 procenata odnosno bilo je 560.000 zaposlenih.
Foto: facebook.com/Nezavisen Vesnik
Nikola Gruevski

- Promena uredbe o početnoj ceni građevinskog zemljišta nije bila odluka jednog čoveka, već je reč o vladinoj odluci koja važi jednako za sve. Naš odnos u svojstvu vlasti ka svim investitorima je bio kranje prijateljski i to nam je puno pomoglo da ubedimo potencijalne investitore da investiraju u Makedoniji - dodaje Gruevski.

Prema njegovim rečima danas situacija u Makedoniji nije takva i ne postoji korektan i posvećen odnos ka investitorima i upravo zbog toga retko slušamo o novim investitorima.

U vezi sa istragom povezanom sa finasiranjem i navodnim preuzimanjem sedam medija, Gruevski kaže da vlada nikada nije bez kriterijuma i van zakona određivala preraspodelu sredstava za kampanju kada je u pitanju medijski sektor. On kaže da VMRO-DPMNE nije imao, niti posedovao medije.

Foto: Tanjug
Zoran Zaev

Gruevski zaključuje da je ovde reč o političkom progonu vladajućeg Socijaldemokratskog saveza, Zorana Zaeva, koji se, kako kaže, nastavlja i intenzivira.


"Specijalno tužilaštvo u Makedoniji nije ni nezavisna, ni nepolitička, ni nepristasna institucija. Makedonsko specijalno tužilaštvo predstavlja klasičan instrument za represiju političkih neistomišljenika i održavanja Socijaldemokratskog saveza na vlasti", naveo je Gruevski na Fejsbuku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading