KOLINDA POLUDELA: Zbog jogurta smo rušili SFRJ

Autor: Republika

Svet

12.09.2018

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Htela sam nezavisnu Hrvatsku da bih mogla da biram razne jogurte i da se izjašnjavam kao Hrvatica... Ovakvu nebulozu, uz još mnogo drugih, izgovorila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za austrijski Klajne cajtung, zbog čega je juče bila predmet podsmeha na društvenim mrežama. S njom su se sprdali i Hrvati i Srbi.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Kolinda Grabar Kitarović

Odgovarajući na jedno od pitanja, Kolinda je istakla da je u bivšoj Jugoslaviji Hrvatima bilo zabranjeno da pričaju o svom nacionalnom poreklu.

- Umesto da kažemo: "Ja sam Hrvat", morali smo reći: "Ja sam iz Hrvatske." Ako bi neko iskazao svoj nacionalni ponos, pretio mu je zatvor - odvalila je Kolinda i ostala čitava.

Na Tviteru su njeni sunarodnici odmah okačili gomilu dokumenata iz kojih se jasno vidi da se i Josip Broz Tito izjašnjavao kao Hrvat, baš kao i drugi pripadnici tog naroda.

Podjednako glup odgovor hrvatska predsednica dala je i na pitanje kakvo je bilo njeno odrastanje u komunizmu.

- Nisam htela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htela sam da budem slobodna. Htela sam da imam mogućnost da u dućanu biram između raznih vrsta jogurta i da ne moram vlastima da objašnjavam koliko će mi hleba trebati iduće nedelje.

Čim se Kolindin intervju pojavio na portalima, čitaoci su je argumentovano demantovali. A hrvatski sajt Faktograf otišao je i korak dalje.

- Posebna priča su jogurti. Koliko je različitih vrsta jogurta predsednica priželjkivala do svoje 22. godine nije na nama da sudimo. Ipak, kada je ona imala samo sedam godina, Jugoslavija je imala bar 85 različitih vrsta tečnih, čvrstih i voćnih jogurta i kiselih mleka, ovčjih i kravljih, ali i acidofilnih mleka i kefira. To proizlazi iz ocene njihovog kvaliteta, koja je 1975. objavljena u Mlekarstvu, časopisu za unapređenje proizvodnje i prerade mleka - objavio je Faktograf. A. V. Marković

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
nebitan

12.09.2018 20:17

Ako je i od Kolinde previse je. Njihova mrznjado svega nehrvatskog postaje epidemija, bolest 21 veka za koju jos niko nije iznasao lek.