Makedonija je korak do NATO i početka pregovora sa EU

Autor: Republika

Svet

30.05.2018

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makedonija je korak od dobijanja datuma za otpočinjanje pregovora o priključenju EU i ulasku u NATO, poručio je danas premijer Zoran Zaev, istakavši da će spor sa Grčkom biti rešen, što će ojačati identitet državei i njenih građana.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev

Zaev je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skoplju ocenio da prijateljstvo Grčke i Makedonije nikada nije bilo veće.

- Novim imenom Makedoncima će biti potvrđen identitet. Državi je potrebno vođstvo i napredak, ne samo prazne reči - rekao je Zaev.

Potvrdio da će poslednju reč o imenu te bivše jugoslovenske republike imati građani na referendumu, a istinski patrioti su oni koji, kako je rekao, vode državu napred.

- Rešavanjem spora ulazimo u NATO. Region ne sme da priušti da se krećemo korak unazad. Makedonija je na dobrom putu, sve donete reforme priznaju priznate su u svim zemljama EU. Pokazali smo svetu da je politička kriza iza nas - rekao je Zaev.

On, međutim, nije potvrdio da je dogovoreno novo ime "Severna Makedonija", istakavši da do ovog trenutka ništa nije dogovoreno.

- Predstoji još moj razgovor sa (grčkim premijerom Aleksisom ) Ciprasom, i kada bude bilo šta novo, podeliću to sa građanima - rekao je Zaev i ponovio da čvrsto stoji iza toga da će se o novom imenu države građani izjasniti na referendumu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading