MAKEDONIJA DOBILA NOVO IME?

Autor:

Svet

29.05.2018

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šefovi diplomatije Grčke i Makedonije Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov dogovorili su se da država naših južnih suseda ubuduće nosi zvanični naziv Republika Severna Makedonija, objavio je juče makedonski portal Telma, pozivajući se na diplomatske izvore. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, Skoplje je prihvatilo predloge Atine o budućem imenu države kako bi se rešio višedecenijski spor i Makedonci postali član NATO, ali i EU.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mediji tvrde da je postignut istorijski dogovor

Telma navodi da sporazum Kocijasa i Dimitrova predviđa 11 tačaka, kao i da bi njega danas trebalo da verifikuju i premijeri dve države Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Uskladili stavove Zaev i Cipras

- Njih dvojica najpre će razgovarati telefonom kako bi uskladili sve stavke dogovora i pripremili papir koji će biti potpisan na sastanku dvojice lidera. Susret bi trebalo da se održi u makedonskom gradu Prespanu - piše Telma i podseća da bi takav sled događaja mogao Makedoncima da otvori datum za početak pregovora o priključenju EU, i to u junu.

Naši južni susedi navodno pristali da budu Republika Severna Makedonija

- Pre nego što finalno rešenje bude ozvaničeno, u obe države će biti održan i referendum 8. septembra, na kojem bi građani slobodno mogli da se izjasne o predlogu - navodi portal Telma uz naglasak da zato može da se dogodi da sporazum Kocijasa i Dimitrova ne bude obavezno prihvaćen.

27 godina traje prepucavanje Grka i Makedonaca

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksis Cipras

Da stvari ni nakon načelnog dogovora neće teći lako, potvrđuje i izjava portparolke konzervativne grčke partije Nova demokratija Marije Spiraki, koja je pozvala Ciprasa da ne pristane na zeleno svetlo koje bi Makedonija eventualno dobila za otpočinjanje pregovora.

- Nezamislivo je da Grčka, posle uspešnih pregovora, unapred položi oružje - rekla je ona i pozvala Grke da opet izađu na ulice i protestuju što se u nazivu države njihovih severnih suseda i dalje nalazi reč Makedonija.

Kako ide dalja procedura

- makedonski premijer Zoran Zaev bi dokument Kocijasa i Dimitova, sastavljen u 11 tačaka, trebalo da dostavi parlamentu na izglasavanje
- ako dobije zeleno svetlo, Grčka će pismom obavestiti NATO da odobrava ulazak Makedonije u Alijansu, ali pod uslovom da se sprovedu i ustavne promene
- sledeći korak će biti 28. i 29. juna, na samitu EU, kada će Makedonija dobiti datum za početak pregovora sa EU, a zatim 11. i 12. jula i zvanični poziv da se priključi NATO
- potom bi u Makedoniji u septembru bio organizovan referendum za ustavne promene, za šta će u Sobranju biti potrebna dvotrećinska većina
- sporazum o imenu bi trebalo da bude dostavljen grčkom parlamentu na ratifikaciju

Koji su predlozi bili u igri

- Republika Nova Makedonija - Republika Severna Makedonija
- Republika Gornja Makedonija - Vardarska Republika Makedonija
- Republika Makedonija (Skoplje) - Republika Ilindenska Makedonija

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading