TORNADO U MAĐARSKOJ: Oluja stigla iz Austrije - Na snazi narandžasti meteoalarm! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

09.06.2024

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je drugi tornado zabeležen u ovoj oblasti

TORNADO U MAĐARSKOJ: Oluja stigla iz Austrije - Na snazi narandžasti meteoalarm! (FOTO, VIDEO)

Foto: Prinrscreen/Facebook

Nedaleko od mađarskog grada Sombathelja, na zapadu Mađarske, zabeležen je novi tornado nakon superćelijske oluje koja je došla iz Austrije. Ovo je drugi tornado zabeležen u ovoj oblasti, nakon prvog koji je pogodio grad Rakocifalfi.

 

 

Tamošnji mediji prenose da je meteorološka agencija Mađarske podigla uzbunu drugog stepena, poznatu kao narandžasti meteoalarm, za pojedine okruge zbog opasnosti od intenzivnijih grmljavina. 

 

 

- Prema signalu opasnosti, u okruzima zahvaćenim uzbunom u narednim satima može se očekivati intenzivnija oluja, pored grmljavina praćenih vetrom i gradom. Upozorenje drugog stepena na snazi je u nedelju do ponoći zbog opasnosti od jačih grmljavina u okruzima Đer-Mošon-Šopron, Komarom-Estergom i Vaš - navodi se u saopštenju.

U slučaju tornada, važno je znati kako se ponašati kako biste se zaštitili sebe i svoju porodicu. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste se pripremili i reagovali u slučaju tornada.


Pratite vremenske prognoze
Pre nego što se tornado desi, važno je da pratite vremenske prognoze i upozorenja. Meteorolozi često izdaju upozorenja za tornado kada su uslovi pogodni za formiranje tornada, pa je važno da budete informisani o situaciji.

Imajte plan evakuacije
Sastavite plan evakuacije sa članovima porodice kako biste znali šta da radite u slučaju tornada. Odredite sigurno sklonište u domu, kao što je podrum ili unutrašnja prostorija bez prozora, gde možete da se sakrijete ako se tornado približava.

Slušajte lokalne vlasti
Ako dobijete nalog za evakuaciju od lokalnih vlasti, odmah reagujte i pratite njihova uputstva. Oni će imati najbolje informacije o tome kako se ponašati u datoj situaciji.

Ukoliko ste napolju
Ako se nađete napolju kada se tornado pojavi, potražite nisko tlo, kao što su jame ili rovovi, i pokrijte glavu rukama kako biste se zaštitili od letenja otpadaka i ruševina.

Posle tornada
Nakon što prođe tornado, budite oprezni prilikom kretanja i provjerite da li ima povređenih. Izbegavajte da dirate električne kablove ili bilo kakve ruševine koje bi mogle biti opasne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading