KATASTROFA: Od morbila nezaštićeno 34.000 dece uzrasta do pet godina! ŠTA TO BEŠE VAKCINACIJA?

Autor:

Svet

21.04.2024

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najslabije zaštićena deca su ona koja su rođena 2023. godine jer ih roditelji nisu dovodili na vakcinaciju

KATASTROFA: Od morbila nezaštićeno 34.000 dece uzrasta do pet godina! ŠTA TO BEŠE VAKCINACIJA?

Foto: shutterstock

U Crnoj Gori je od malih boginja (morbila), opasne zarazne bolesti koja se brzo i lako širi, nezaštićeno 34.000 dece uzrasta do pet godina jer nisu vakcinisana MMR vakcinom i to je alarmantan podatak, upozorila je danas epidemiološkinja dr Milena Popović - Samardžić.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore ona je objasnila da se morbile veoma lako šire i da je dovoljno da zaražena osoba, koja nije ni razvila simptome, samo prođe prostorijom i nakašlje se i sigurno će zaraziti nekoga ko nije vakcinisan.

Istakla je da su najslabije zaštićena deca koja su rođena 2023. godine jer ih roditelji nisu dovodili na vakcinaciju.

"Najopasnije simptome razviju deca koja se zaraze od druge do pete godine života. Oni razvijaju teške komplikacije. Najniža nam je vakcinacija u kategoriji najmlađih uzrasta - samo sedam odsto je primilo MMR vakcinu. Čak 92 odsto dece u toj kategoriji nije zaštićeno, što je, složićete se, alarmantan podatak", istakla je dr Popović - Samardžić.

Prema njenim rečima najmanji obuhvati vakcinacijom su u Budvi, u Ulcinju i u Tivtu. Dr Popović - Samardžić kaže da su vakcine potpuno bezbedne jer nijedan lek ne prolazi tako rigorozne procedure kao što je vakcina koja se daje zdravim ljudima.

Pored toga što se poštuju preporuke Ministarstva zdravlja da proveravaju vakcinalne kartoteke u domovima zdravlja zbog pojave zaraznih bolesti nakon smanjenog obuhvata vakcinacijom, pedijatri kažu za Kurir da su se neki roditelji uplašili preteće epidemije morbila, velikog kašlja i drugih zaraza te su sami inicijativno počeli da dovode decu na vakcinaciju.

U Srbiji je registrovano četiri slučaja morbila do 13. februara i to kod tri obolele osobe u Beogradu i jedne u Novom Sadu koja je vakcinisana jednom dozom vakcine.

Nakon pojave malih boginja Ministarstvo zdravlja je dalo preporuku da se sprovede hitna i vanredna revizija vakcinalne kartoteke u domovima zdravlja gde je potrebno evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu kao i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije.

Iz ministarstva su apelovali na roditelje da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading