IZBORI U HRVATSKOJ: Do 11.30 časova izašlo ŠEST ODSTO VIŠE građana nego pre četiri godine, Milanović i Plenković kršili izbornu tišinu

Autor:

Svet

17.04.2024

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I izborni dan obeležile su optužbe lidera HDZ i aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića, pretendenta na premijersku poziciju u novoj vladi, o kršenju izborne tišine

IZBORI U HRVATSKOJ: Do 11.30 časova izašlo ŠEST ODSTO VIŠE građana nego pre četiri godine, Milanović i Plenković kršili izbornu tišinu

Foto: Tanjug/Hina

Do 11.30 sati na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj na birališta je izašlo 24,18 odsto birača, što je šest odsto više u odnosu na izbore održane 2020. godine.  

Prema informacijama Državnog izbornog poverenstva postoje županije u kojima je veća i manja izlaznost.

Najveća je u izbornim jedinicama 6, 1 i 3, a najmanja u izbornim jedinicama 9 i 10.

Dijaspora, koja glasa od juče, najvrednija je bila u BiH, gde je izašlo gotovo 19 odsto birača, što je 40 odsto više nego na prethodnim izborima.

Izlaznost u odnosu na prošle izbore nešto je niža u Nemačkoj i Srbiji, podaci su DIP.

U Hrvatskoj su u toku izbori za poslanike u 11. sazivu sabora od proglašenja samostalnosti 1991. godine, većina stranačkih lidera i članova aktuelne vlade u tehničkom mandatu je na biračka mesta ižašla u ranim jutarnjim satima, a na nekim biralištima karakteristični su redovi građana.  

I izborni dan obeležile su optužbe lidera HDZ i aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića, pretendenta na premijersku poziciju u novoj vladi, o kršenju izborne tišine.

Da kršenja izborne tišine ima, upozorilo je i Državno izborno poverenstvo saopštenjem o pravilima ponašanja medija.

Lideri koalicija i stranaka izašli su na birališta tokom pre podneva, kao i neki aktuelnii ministri poput ministra odbrane i potpredsednika Ivana Anušića i oredsednika sabora Gordana Jandrokovića.

U Metkoviću je glasao predsednik opozicionog Mosta Božo Petrov, stranke koja će, prema predizbornim anketama, biti deo budućeg sabora.  

U Vukovaru je glasao Ivan Penava, lider opozicionog Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara, inače, bivši HDZ-ovac, koji je tu stranku napustio pre par godina nezadovoljan radom tadašnjeg i sadašnjeg premijera Plenkovića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading