PONOVO SE LJULJA TLO U CRNOJ GORI: Epicentar u blizini Danilovgrada!

Autor:

Svet

23.03.2024

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je zemljotres bio manje jačine, njegova registrovana pojava podseća nas na prisustvo seizmičke aktivnosti u regionu.

PONOVO SE LJULJA TLO U CRNOJ GORI: Epicentar u blizini Danilovgrada!

Foto: Shutterstock

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je danas zemljotres na području Danilovgrada u Crnoj Gori. Zemljotres je imao jačinu od 2.8 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od III-IV stepena Merkalijeve skale (MCS). Žarište zemljotresa locirano je na dubini od 21 km.

- Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.8 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od III-IV stepena Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 21 km - navodi se u objavi Zavoda.

 

 

Prema objavi Zavoda, ovaj zemljotres nije mogao izazvati materijalne štete u epicentralnom području, s obzirom na numerički model promjene intenziteta sa rastojanjem u regionu, magnitudu zemljotresa i dubinu hipocentra. Ova informacija pruža olakšanje u pogledu eventualnih posledica podrhtavanja tla.


Iako je zemljotres bio manje jačine, njegova registrovana pojava podseća nas na prisustvo seizmičke aktivnosti u regionu. Ovo može biti podsticaj za dodatno istraživanje seizmičkih karakteristika ovog područja i implementaciju preventivnih mera radi smanjenja rizika od potencijalnih budućih zemljotresa.

Registrovani zemljotres u Danilovgradu još jednom naglašava važnost razvijanja svesti o prirodnim pojavama i spremnosti na adekvatan odgovor u slučaju potencijalnih prirodnih katastrofa. Obaveštenost i edukacija stanovništva o postupcima tokom zemljotresa mogu imati ključnu ulogu u smanjenju rizika i posledica ovakvih događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading