MILORAD DODIK ODUŠEVLJEN ODLUKOM EU: Veliko priznanje za sve građane BiH!

Autor:

Svet

21.03.2024

22:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milorad Dodik pozdravlja odluku Evropskog saveta

MILORAD DODIK ODUŠEVLJEN ODLUKOM EU: Veliko priznanje za sve građane BiH!

Foto: Dragan Kadić


Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izrazio je zadovoljstvo odlukom Evropskog saveta o početku pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom. Dodik je istakao da je ova odluka priznanje svim građanima i političkim snagama koje se zalažu za jačanje međusobnog poštovanja, dogovora i kompromisa između Srba, Bošnjaka i Hrvata.

"Zahvaljujem vladama i parlamentima svih država članica", poručio je Dodik.

"Zato današnju odluku smatram velikim priznanjem i sebi i Republici Srpskoj za politiku koju je vodila", napisao je Dodik društvenoj mreži X.


Republika Srpska - dejtonska i na Ustavu građena BiH

Dodik je naglasio da odluka jača temelje Republike Srpske - dejtonske i na Ustavu građene BiH, koja jednako pripada svima. On je istakao da je stav Evropskog saveta o mogućnosti članstva BiH u EU, pokazuje da unutrašnja struktura BiH nije smetnja.

BiH kao "mala EU"

Uz to, Dodik je istakao da je BiH po mnogo čemu "mala EU", te da se nalazi u srcu Evrope kao država koja može opstati jedino ako se gradi na način na koji su to činile države članice EU.

"U srcu Evrope nalazi se država koja može da opstane samo ako se gradi na način na koji su mir i ekonomski prosperitet posle rata projektom EU izgradile države članice. Taj put, kao i naš, nije uvek lak. Nije jednostavan i nije garantovano uspešan, ali je garantovano jedini put koji nas udaljava od tragičnih epizoda iz 20. veka", naglasio je Dodik.

Republika Srpska i doprinos odluci o početku pregovora sa EU

Dodik je istakao da je Republika Srpska svesna ključnog doprinosa koji je dala da odluka o početku pregovora BiH sa EU bude doneta, te da neće likovati zbog odluke, jer njen nacionalni cilj jeste da Srbi u 21. veku ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima.

"Republika Srpska neće likovati jer postoje mnogi koji su današnjem danu pretpostavljali i priželjkivali njen nestanak. Naš put ima svoj nacionalni cilj - da u 21. veku Srbi ponovo bez granica žive i rade sa svojom braćom i kumovima", poručio je Dodik.


Još mnogo posla pred BiH

Predsednik Republike Srpske je istakao da je pred svima u BiH još mnogo posla i da su stranci, njihovi komesari, ambasadori i lažni visoki predstavnici suvišni za odnose i uvreda za narode BiH.

"Jer za ovih godinu dana uradili smo nikad više. I uradili bismo još više da kojekakvi smutljivci nisu videli lične interese u tome da nas koriste u geopolitičkim igrarijama", zaključio je Dodik.

Lideri EU otvaraju pristupne pregovore sa BiH

Lideri EU odlučili su da otvore pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, nakon preporuke Evropske komisije ranije ovog meseca. Ova odluka predstavlja važan korak ka integraciji BiH u Evropsku uniju.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading