USTAVNI SUD DONEO ODLUKU: Poznato da li će Zoran Milanović moći da se kandiduje za premijera Hrvatske

Autor:

Svet

18.03.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milanovićeva odluka da bude nosilac liste SDP-a izazvala je buru u javnosti, pošto je najavio da će ostati predsednik Hrvatske do izbora.

USTAVNI SUD DONEO ODLUKU: Poznato da li će Zoran Milanović moći da se kandiduje za premijera Hrvatske

Foto: Tanjug/Hina/ Edvard Šušak

Hrvatski Ustavni sud je odlučio da Zoran Milanović ne može biti na listi za parlamentarne izbore.

Kako nezvanično saznaju 24 sata, aktuelni predsednik ne može da bude kandidat za premijera.

Podsetimo, Ustavni sud održao je sednicu na kojoj su doneli odluku o tome može li Milanović izaći na izbore kao premijerski kandidat na izbornoj listi SDP-a, u 1. izbornoj jedinici, u kojoj će se takmičiti i premijer Andrej Plenković.

Kako su saopštili iz Ustavnog suda nakon sednice, u 13.30 sati održaće konferenciju za medije na kojoj će predsednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, objaviti odluku.

Lider Reformista, koji su deo predizborne koalicije SDP-a na predstojećim parlamentarnim izborima, Radimir Čačić, smatra da je odluka Ustavnog suda o učešću predsednika Zorana Milanovića na izbornoj listi nebitna i da je sve što je bilo ključno za politiku i za izbore, 17. aprila, već odrađeno.

- Nemojmo potcenjivati ni Zorana Milanovića, ni njegovog šefa Kabineta koji je bio ministar pravosuđa i zaista je vrhunski pravnik, niti pravnika Peđu Grbina. Jasno je da je poruka poslata: ja sam kandidat opozicije, primarno SDP-a, ali i cele opozicije - rekao je Čačić.

Podsetimo, predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, obratio se u subotu hrvatskoj javnosti u sedištu stranke SPD i objasnio zašto je odlučio da bude nosilac liste na parlamentarnim izborima.

- Ovde sam pre par godina govorio kao kandidat za predsednika. Počeo sam u dobroj veri, prema propisima. Na prvim izborima 2020. opet manipulativnim izborima, sam se držao neutralno. Prvi sam predsednik koji na te izbore nije ni otišao. Ovo o čemu danas odlučuju ljudi u mojoj glavi nije bilo moguće pre dva meseca - rekao je Milanović.

Njegova odluka da bude nosilac liste SDP-a izazvala je buru u javnosti, pošto je najavio da će ostati predsednik Hrvatske do izbora. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading