RAZBESNEO NAROD! DOKTORU TOMISLAVU JE PLATA OD 3.000 EVRA MALA?! Moja plata nije dovoljna za normalan život!

Autor:

Svet

03.02.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plata lekara u Hrvatskoj: Poređenje sa primanjima u inostranstvu

RAZBESNEO NAROD! DOKTORU TOMISLAVU JE PLATA OD 3.000 EVRA MALA?! Moja plata nije dovoljna za normalan život!

Foto: printskrin


Lekar i psihijatar Tomislav Franić iz KBC Splita izazvao je pažnju javnosti svojim izjavama o primanjima lekara u Hrvatskoj u poređenju sa platama u inostranstvu. Franić je istakao da njegova trenutna plata od 3.000 evra ne odgovara kvalitetu rada i životnog standarda koji očekuje od svoje profesije. Izrazio je nezadovoljstvo situacijom u kojoj se nalazi, upoređujući je sa svojim ranijim iskustvom rada u Dablinu, gde je primao platu od čak 9.500 evra nakon 37,5 radnih sati nedeljno.

"Plata od 3.500 evra koja se spominje bi trebala da bude početna plata nekog specijaliste bez ikakvih dodataka i prekovremenih i dežurstava", rekao je Franić.

"Nakon 37,5 sati nedeljno, u četiri nedelje video sam ček od 9.500 evra", priznao je on.


Stanje zdravstva u Hrvatskoj: Pogled iz ugla lekara

Franić je u emisiji "Newsroom" komentarisao i stanje u zdravstvu u Hrvatskoj, ističući da političari postavljaju figure, ali ne donose konkretne promene koje bi poboljšale uslove rada zdravstvenih radnika. Opisao je svoj radni dan kao izuzetno naporan, ističući stres koji nosi sa sobom lekarska profesija, posebno u situacijama kada je potrebno doneti teške odluke ili se suočiti sa traumatičnim događajima.

"Nije lako imati nečije srce u ruci tokom operacije, još gore je nekom saopštiti da mu je dete poginulo u nesreći. Svaki odlazak s Hitnom je stresan jer ne znate šta će vas na mestu dočekati…", rekao je Franić.


Plata lekara: Izazov održavanja kvalitetnog života

Franić je naglasio da osnovna plata lekara ne obezbeđuje kvalitetan život, posebno uzimajući u obzir izuzetnu odgovornost i stres koji nosi sa sobom obavljanje medicinskog poziva. Istakao je da je rad lekara izuzetno zahtevan i da se često suočavaju sa teškim situacijama koje zahtevaju brze i precizne odluke.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading