OVE ČETIRI ZEMLJE SU RAK RANA KOMŠIJAMA, NI DAN DANAS NE PRIZNAJU NEZAVISNOST HRVATSKE! Čak 50 zemalja NIKAD nije formalno donelo odluku o priznanju!

Autor:

Svet

15.01.2024

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usedilo nakon proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991.

OVE ČETIRI ZEMLJE SU RAK RANA KOMŠIJAMA, NI DAN DANAS NE PRIZNAJU NEZAVISNOST HRVATSKE! Čak 50 zemalja NIKAD nije formalno donelo odluku o priznanju!

Foto: Tanjug/AP

Na današnji dana, 1. januara 1992. Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Evropske unije, a Nemačka je istog dana uspostavila i diplomatske odnose sa zvaničnim Zagrebom.

Do danas Hrvatsku još nisu priznale četiri zemlje. To su Butan, Liberija, Niger i Tonga.

Među zemljama koje su relativno nedavno priznale Hrvatsku su Somalija, koja je to učinila u februaru 2022., a Srednjoafrička Republika i Togo 18. septembra prošle godine.

Pedesetak zemlja nikad nije formalno donelo odluku o priznanju, ali su uspostavile diplomatske odnose što se tretira kao priznanje. Međunarodno priznanje Hrvatske je postupno usedilo nakon proglašenja nezavisnosti 25. juna 1991. Istog dana razdruživanje je proglasila i Slovenija, a međusobno priznanje dveju država usledilo je narednog dana, piše zagrebački Večernji list.

Paralelno je tekao proces razdruživanja Sovjetskog Saveza, gde su prednjačile baltičke države i Ukrajina, koje su priznale Hrvatsku tokom 1991.

Te su države u to doba i same bile tek delomično priznate. Zemlje koje su, kako se navodi, prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Nemačka. Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija sklopile su Sporazum o normalizaciji odnosa, koji je uključivao uzajamno priznanje, 23. avgusta 1996., a uspostavile su diplomatske odnose 9. septembra iste godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading