CRNOGORCI VIŠE NEĆE RADITI 8 SATI DNEVNO? Premijer Crne Gore šokiraO javnost novim predlogom

Autor:

Svet

13.01.2024

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorski premijer predlaže sedmočasovno radno vreme: Koje su prednosti?

CRNOGORCI VIŠE NEĆE RADITI 8 SATI DNEVNO? Premijer Crne Gore šokiraO javnost novim predlogom

Foto: pixabay.com


Premijer Crne Gore Milojko Spajić izazvao je pažnju javnosti predlogom uvođenja sedmočasovnog radnog dana umesto dosadašnjih osmočasovnih radnih normi. Ovaj potez bi, prema rečima lidera Pokreta "Evropa sad" (PES), imao za cilj da omogući zaposlenima više vremena za odmor i lične aktivnosti, što bi, prema njegovom mišljenju, doprinelo povećanju produktivnosti i smanjenju stresa.

Argumenti za sedmočasovno radno vreme

Spajić je istakao da zadovoljni i odmorni zaposleni imaju veću inovativnost, produktivnost i lojalnost prema poslodavcima. Ovo, prema njegovim rečima, može dovesti do povećanja profita poslodavaca, što dalje utiče na rast državnih prihoda. Takođe, naglasio je da bi skraćenje radnog vremena omogućilo zaposlenima više slobodnog vremena za porodicu, prijatelje i druge aktivnosti, što bi doprinelo opštem blagostanju društva.

Ekonomska analiza i međunarodni poređenja

Podaci o dužini radne nedelje u Crnoj Gori pokazuju da zaposleni u proseku rade duže od 42 sata nedeljno, što je značajno iznad proseka zemalja Evropske unije. Ovo iznenađujuće otkriće ukazuje na potrebu za promenom u radnom vremenu kako bi se uskladili sa evropskim standardima. Spajić je istakao da je nakon implementacije programa "Evropa sad 1" došlo do značajnih promena u položaju radnika, uključujući i udvostručenje minimalne zarade, te da program "Evropa sad 2" predstavlja dalji korak ka unapređenju radničkih prava u Crnoj Gori.

Reakcije javnosti

Ovaj predlog izazvao je različite reakcije među građanima Crne Gore. Dok jedni podržavaju ideju o skraćenju radnog vremena zbog potencijalnih benefita za radnike i društvo u celini, drugi izražavaju zabrinutost oko mogućih negativnih uticaja na poslovanje i ekonomski razvoj zemlje. Takođe, neki se pitaju o konkretnim merama koje bi trebalo preduzeti kako bi se osiguralo da skraćenje radnog vremena ne dovede do smanjenja zarada ili gubitka radnih mesta.


Predlog o uvođenju sedmočasovnog radnog dana u Crnoj Gori otvara brojna pitanja i zahteva temeljnu analizu kako bi se sagledale sve implikacije ove potencijalne promene. Dok se čini da postoje potencijalne koristi za zaposlene i društvo u celini, važno je razmotriti i moguće izazove i pronaći balans između unapređenja radničkih prava i očuvanja ekonomske stabilnosti zemlje. Očekuje se da će ova tema biti predmet daljih javnih rasprava i političkih pregovora u narednom periodu.

(Politika)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Jablan Mladić

13.01.2024 19:18

Bar jedan razuman političar u regionu