VARAŽDIN U ŠOKU: Trojica učenika srednje škole drogirala se AMFETAMINIMA tokom nastave

Autor:

Svet

13.12.2023

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U ponedeljak su pripadnici varaždinske policije upali u Građevinsku školu u Varaždinu i izveli na razgovor trojicu dečaka starosti između 16 i 18 godina. Sumnjalo se da dečaci konzumiraju narkotike tokom nastave, što se ispostavilo kao tačno.

VARAŽDIN U ŠOKU: Trojica učenika srednje škole drogirala se AMFETAMINIMA tokom nastave

Foto: Shutterstock

Jedan 18-godišnjak je dobrovoljno predao policiji PVC vrećicu s belom praškasto-gumenastom tvari nalik na amfetamin težine 1,4 grama, još jednu belu gumenastu tvar nalik na amfetamin težine 6,7 grama, digitalnu preciznu vagu i mobilni telefon. Sve mu je oduzeto.

Direktorka škole, Vesna Vrček, izjavila je za Jutarnji list da je ovo prvi put da se školi dogodilo nešto ovakvo. Glasine o aktivnostima ovog trojca počele su da kruže školom, na šta su oni promptno reagovali. Izrazila je nadu da je ovo prvi i poslednji put da se ovakvo nešto dogodilo u njihovoj školi i da će ovo biti dobra pouka za druge.

Razgovor policije sa osumnjičenim dečacima obavljen je u prisustvu njihovih roditelja, koji su došli u školu sa advokatima. Dalji postupak sa trojicom učenika je u rukama policije.

Amfetamin je stimulans koji deluje na centralni nervni sistem. Pruža osećaj pojačane budnosti, energije, pažnje, koncentracije, samopouzdanja, društvenosti i dobrog raspoloženja1. Često se propisuju za hiperaktivnost i poremećaj pažnje kod dece i odraslih (ADHD), a koriste se i za tretiranje narkolepsije, depresije i gojaznosti.

Kada se pretera sa njihovom upotrebom, razvija se tolerancija, telo traži sve veće doze i javlja se zavisnost1. Zavisnost od amfetamina izaziva niz simptoma koji ukazuju da je lečenje zavisnosti od amfetamina preko potrebno. To su, na primer: povećana telesna temperatura, povećan krvni pritisak, raširene zenice, ubrzano disanje, suva usta, nedostatak apetita, mučnina, glavobolja, paranoja, halucinacije, psihoza.

Dugoročna upotreba amfetamina može dovesti do ozbiljnih posledica po fizičko i mentalno zdravlje zavisnika1. Ove posledice mogu biti kratkoročne i prolazne, ali i dugoročne i ozbiljne1. U svakom slučaju, postojanje ovih posledica ukazuje da već duže vreme postoji zavisnost i da je neophodno lečenje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading