MARKO SPREČIO OGROMNU KATASTROFU NEVEROVATNIM POTEZOM! Skočio na voz u pokretu od 2.000 tona, a onda ga i zaustavio! MAŠINOVOĐA SE NE OPORAVLJA OD ŠOKA!

Autor:

Svet

29.11.2023

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lončarević je skromno istakao da je "samo radio svoj posao", ali je njegov brzi i priseban potez spasao stanje od potencijalne katastrofe.

MARKO SPREČIO OGROMNU KATASTROFU NEVEROVATNIM POTEZOM! Skočio na voz u pokretu od 2.000 tona, a onda ga i zaustavio! MAŠINOVOĐA SE NE OPORAVLJA OD ŠOKA!

Foto: youtube.com/jagafoto

Marko Lončarević, bivši manevrista, postao je heroj nakon hrabrog poteza koji je sprečio ogromnu katastrofu na železničkoj stanici u Dugom Selu.

U utorak oko 23.20 sati, Lončarević je odmah reagovao kada je primetio da teretni voz iskače iz šina i pritom kida infrastrukturu. Težak 2.000 tona, voz je bio u pokretu, ali to nije sprečilo Lončarevića da skoči na iskočeni vagon i počne da odvrće ručicu kako bi ispustio vazduh iz kočionog voda i automatski zaustavio voz.


Ovaj hrabar čin Lončarevića izazvao je divljenje i ponos Sindikata vlakova Hrvatske, koji ističe da je upravo njegovo radno iskustvo kao manevriste bilo ključno u ovakvoj kritičnoj situaciji. Da nije reagovao na vreme, šteta bi bila daleko veća, a pruga bi bila zatvorena do daljeg.

- Čekamo Marka da nam se javi, jer trenutno spava. Možda ni sam još nije svestan kakvu je katastrofu sprečio. Bio je na dolaznom peronu kod kancelarije gde se inače dočekuje voz. Vozovi obično kroz stanicu idu brzinom od 20 km/h pa je tako, pretpostavljamo, bila brzina i toga. Voz je pored njega uredno prošao pa je najednom počeo da lomi peron, asfalt, šine... Bila je to haotična scena i nesnosna buka jer je u pitanju 2000 tona koje lome sve pred sobom. Mašinovođa ništa nije primetio pa je ostao iznenađen kad je izašao. A našem Marku su pomogli u toj kritičnoj situaciji u kojoj je nužno odmah reagovati i učiniti najbolji potez, stečena iskustva na ranijem radnom mestu manevriste - kažu za Jutarnji list iz Sindikata vozova Hrvatske.
 

Reakcija i skromnost junaka
 

Lončarević je skromno istakao da je "samo radio svoj posao", ali je njegov brzi i priseban potez spasao stanje od potencijalne katastrofe. 

- Obavljao sam poslove u stanici Dugo Selo. Stajao sam na mestu predviđenom za dočekivanje voza kad sam začuo alarm. Ubrzo sam primetio da je zadnji vagon voza iskočio iz šina i da se ne smanjuje njegova brzina. Signalizirao sam znak STOP, ali me mašinovođa više nije video. Morao sam brzo da reagujem jer vremena za isključenje napona u stanici nije bilo. Trčeći sam uskočio na predzadnji vagon u pokretu i prisilno zaustavio voz. Sve se odvilo jako brzo, ali najbitnije je da je sve na kraju dobro završilo - opisao je kratko junak dana Marko Lončarević napominjući skromno da je "samo radio svoj posao".

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading