DIJANA DOČEKALA PRAVDU POSLE 25 GODINA! Tužila bolnicu i lekare za smrt deteta na porođaju, drugi sin ima težak invaliditet!

Autor:

Svet

25.11.2023

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od dvadeset godina trajao je spor Dijane Aničić i njenog sina Duje Malenice protiv splitske bolnice. Početkom ove nedelje Općinski građanski sud u Zagrebu presudio je u njihovu korist.

DIJANA DOČEKALA PRAVDU POSLE 25 GODINA! Tužila bolnicu i lekare za smrt deteta na porođaju, drugi sin ima težak invaliditet!

Foto: pixabay.com

Prema presudi, njima pripada iznos od oko 161.000 evra, a naknadno će biti doneta odluka o naknadama i rentama za tuđu pomoć i negu, medicinskim troškovima i parnicama, piše Dalmacija Danas.

Dijana Aničić je u avgustu 1998. godine u Kliničkoj bolnici Firule trebalo da rodi zdrave blizance, ali je zbog lekarske greške pri porođaju preminuo dečak Toni, a rođen je drugi, sada 25-godišnji Duje koji ima teško cerebralno oštećenje i ne može samostalno da drži podignutu glavu, pomeri ruke i noge. Duje ne može sam da govori i jede, a nažalost ni ne vidi.

Osnovala udruženje

Ipak, Duje je postao i najveća snaga svoje majke, koja je smisao života pronašla u brizi o bolesnom sinu i borbi za prava dece sa smetnjama u razvoju. Ona je bila ta koja je uspela da izbori zakon po kome su majke dece sa najtežim smetnjama u razvoju dobile pravo na status negovateljice.

Dijana je javnosti poznatija kao predsednica udruženja Anđeli, koje je osnovala u julu 2005. godine u Splitu, koje broji preko 300 članova, dece sa najtežim invaliditetom i njihovih roditelja.

Protiv četiri tadašnja lekara splitske bolnice pokrenuta je istraga 2002. godine, koja je 2005. proširena na još dvoje, a optužnice su podignute tek 2008. godine.

Nadležni sud se stalno menjao, tako da su devet godina kasnije lekari nepravosnažno oslobođeni, a godinu dana kasnije, odnosno 2018. godine, Županijski sud u Slavonskom Brodu je potvrdio presudu, šest meseci prije zastarevanja.

Sve se raspalo, ali tužba koju su Dijana i njen sin Duje podneli na Opštinskom građanskom sudu u Zagrebu 2003. donela je bar malo zadovoljstva posle mnogo godina.

"Ne mogu da vratim decu"

- To je Pirova pobeda, posle 25 godina teška sramota. Nemam šta da kažem, ne znam šta da kažem, emocije su mi potpuno poremećene. Pokušajte da se zamislite u toj situaciji, šta biste rekli na to - rekao je Aničić.

Ova presuda ne označava nužno kraj sudskog procesa. Naime, radi se o prvostepenoj presudi.

- Treba mi vremena da se saberem, a pitanje je šta će biti, to je prvostepena presuda. I može da traje još 25 godina. Ne znam šta da kažem, stvarno ne znam - rekao je Aničić.

- Ništa mi neće vratiti decu, jedini cilj mi je bio da se to više ne ponovi - dodala je ona.

Dalmacija Danas je KBC Split pitala i za ovaj slučaj, odnosno za presudu kojom se okrivljuje splitska bolnica. Odgovorili su da još nisu dobili presudu.

- Poštovani, KBC Split još nije dobio presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Međutim, kao i uvijek KBC Split će poštovati sudsku presudu - poručili su iz splitske bolnice.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading