KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE HRVATSKE? Ivan Anušić se jedini usprotivio Plenkoviću

Autor:

Svet

14.11.2023

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi ministar odbrane i potpredsednik hrvatske vlade Ivan Anušić, izabran je hitnim postupkom nakon što je bivši ministar Mario Banožić izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo vozač kombija.

KO JE NOVI MINISTAR ODBRANE HRVATSKE? Ivan Anušić se jedini usprotivio Plenkoviću

Foto: Printskrin/youtube

 Anušić, koji je inače župan osječko-baranjske županije, slovi kao mogući konkurent premijeru Andreju Plenkoviću, što je čini još zanimljivijim izborom za potpredsednika vlade.

Anušić je poznat kao desničar u HDZ-u, a pre ulaska u visoku politiku bio je načelnik opštine Antunovac. Njegovo iskustvo sa vojnim pitanjima je ograničeno na kratko vreme provedeno u Odboru za odbranu u Saboru. Izbor Anušića se može posmatrati kao pokušaj Plenkovića da zadovolji desno krilo u stranci pre izbora.

Premijer je prilikom najave imenovanja novog ministra odbrane istakao da to što ponekad imaju različita mišljenja ne znači da nisu deo istog tima. Ovo se može protumačiti kao želja da se unutarstranački protivnici drže bliže premijeru.

Anušić je takođe protivnik vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, a prema prvim komentarima, Plenković je želeo da ovim imenovanjem smiri situaciju u Slavoniji.

Dok se novi ministar pripremao za preuzimanje dužnosti, bivši ministar Mario Banožić se oporavljao od teških povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći. On tvrdi da se ne seća ničega, a još uvek se čekaju rezultati alko-testa koji bi mogli da potvrde sumnje da je vozač bio pod uticajem alkohola.

U međuvremenu se saznalo da je Banožić već imao jednu saobraćajnu nesreću koja je bila prikrivena. Ovo je izazvalo brojne komentare, a među njima i komentar šefa države Zorana Milanovića. On je izjavio da je Banožić bio tamo gde nije smeo da bude i da je vozio brzinom od 10 km/h, povezujući to sa činjenicom da je bivši ministar privatno išao u lov bez službenog vozača.

Prema dosad objavljenim podacima, Banožić je veče pre nesreće najverovatnije konzumirao alkohol, jer je u rano jutro imao 0,2 promila alkohola u krvi. Takođe, vozio je brže od dozvoljenih 80 km/h na putu gde se dogodila nesreća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading