CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA PARLAMENTA: Kandidat Andrija Mandić

Autor:

Svet

30.10.2023

13:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dnevnom redu današnje sednice crnogorskog parlamenta, koja je zapravo nastavak prve konstitutivne sednice, održane 27. jula, je izbor predsednika i potpredsednika skupštine, kao i predsednika i članova administrativnog odbora.

CRNA GORA BIRA PREDSEDNIKA PARLAMENTA: Kandidat Andrija Mandić

Foto: printscreen/youtube.com

Na sednici Skupštine Crne Gore, koja je u toku, trebalo bi da bude izabran predsednik parlamenta. Kandidat za tu poziciju je Andrija Mandić, čelnik Nove srpske demokratije. Više od dva i po meseca od početka pregovora o 44. Vladi Crne Gore, mandatar Milojko Spajić je Skupštini dostavio program rada nove vlade i predlog za njen sastav. Moguće je da danas bude izabrana i nova vlada.

Na dnevnom redu današnje sednice crnogorskog parlamenta, koja je zapravo nastavak prve konstitutivne sednice, održane 27. jula, je izbor predsednika i potpredsednika skupštine, kao i predsednika i članova administrativnog odbora.

Koliko će trajati diskusije poslanika po ovim tačkama denvnog reda je neizvesno, tako da je nepoznanica da li će u istom danu moći da bude održana i prva sednica jesenjeg zasedanja, na kojoj će se birati nova Vlada.

Čelnici 11 političkih partija su potpisali koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori.

Uz lidere Pokreta Evropa sad, Nove srepske demokratije, Demokratske narodne partije, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i CIVIS-a, potpisanici su i lideri pet albanskih partija – tri koje čine Albanski forum i dve članice Albanske alijanse.

Republika

Foto: Printscreen/b92

 

Za novog predsednika skupštine, biće predložene Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, a kako je najavljeno, koalicija „Za budućnost Crne Gore“ daće podršku novoj vladi.

Rešavanje pitanja popisa

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori su održani 11. juna, a mandatar Milojko Spajić je mandat za sastav 44. vlade dobio 10. avgosta. Od tada su i trajali pregovori i konačno postignut dogovor o formiranju nove vlade, pri čemu se u sporazumu pominje da će ona biti rekonstruisana za godinu dana.

Osim izbora rukovodstva skupštine i nove izvršne vlasti, ove sedmice bi trebalo da se reši i pitanje održavanja popisa u Crnoj Gori – vlada u tehničkom mandatu, Dritana Abazovića smatra da je za početak popisa 1. novembra, sve spremno, dok mandatar nove vlade  Milojko Spajić predlaže odlaganje za mesec dana.

I to je, uz Andriju Mandića, kao kandidata za predsednika skupštine, još jedna tačka sporenja, na crnogorskoj političkoj sceni.

Podrška Andriji Mandiću

Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore poručio je da očekuje da će danas biti izabrano rukovodstvo "onako kako smo se i mi iz Ujedinjene Crne Gore borili",

Nema potrebe da se žuri jer je, kakao kaže, vlada rešena i nema dileme da li će se izabrati ili ne što se tiče konstituenata. Što se tiče Ujedinjene, biće uzdržana zbog svega onoga što se dešavalo od strane mandatara prema Ujedinjenoj Crnoj Gori, dodao je Dobričanin.

- Od početka smo tražili da se ispoštuje volja naroda koja je kroz izbore dala sledeći mandat koaliciji Za budućnost Crne Gore što je prirodno. Prošli put je to pripadalo Demokratama - istakao je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading