HRVATSKA DOBILA PRVI RAFAL Milanović: " Nemamo velike agresivne susede, ali u slučaju da s neki zaratimo..."

Autor:

Svet

02.10.2023

14:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U utorak će se u bazi Francuskog ratnog vazduhoplovstva Mont-de-Marsan održati istorijska ceremonija primopredaje prvog višenamenskog borbenog aviona Rafal Hrvatskoj.

HRVATSKA DOBILA PRVI RAFAL Milanović: " Nemamo velike agresivne susede, ali u slučaju da s neki  zaratimo..."

Foto: Profimedia

Ovo je prvi od 12 aviona Rafal, dvomotornih višenamenskih borbenih aviona 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

Rafal je francuski višenamenski dvomotorni mlazni lovac četvrte generacije. Ovaj avion se zasniva na aerodinamičkoj šemi delta krila, blisko spregnutog sa kanarom (franc. canard).

Rafal treba da bude oslonac francuskog ratnog vazduhoplovstva i ratne mornarice, kao i inostranih tradicionalnih korisnika borbenih aviona Marsel Daso, za dejstva sa kopna i mora, u periodu do 2040. godine.

Rafal je sposoban da dostigne maksimalnu brzinu 1,8 maha, a sa 6 projektila MICA postiže nadzvučnu brzinu 1,4. Njegova maksimalna nosivost je 9.500 kg, što ga čini jedinim lovcem na svetu, koji je u stanju da obavlja misiju pri nošenju 1,5 puta većeg tereta od svoje sopstvene težine.

Rafal je uveden u operativnu upotrebu u Francuskoj, a ugovorena je isporuka Indiji, Egiptu i Kataru.

Republika

Foto: Tanjug/HINA

 

 

Milanović. Kupili smo ih za slučaj rata

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je na svečanoj sednici Gradskog vijeća Grada Hvara rekao o rafalima: 

"To je jako skup borbeni sastav, sve što se danas kupuje je skupo. To je sve ograničenog dosega i upotrebe i uvek postoji protivoružje. U ovom slučaju je bolje imati nego nemati, ali to ne sme biti nauštrb opreme i municije kojeg nam u drugim granama hronično nedostaju."

"Ovo će izgledati sjajno i nekima će koristiti kao predizborna platforma", naveo je Milanović.

"Plaćamo ogroman novac za nešto što je lepo, moderno, ali skupo za održavanje i u slučaju da s nekim zaratimo - razmišljam s kim, nemamo velike i agresivne susede… Ali ne treba se zanositi. Kupili smo ih za kontrolu hrvatskog neba, to je dobro, lepo je nebo."

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading