"NEK SE RODI ZDRAVO I NEKA BUDE ŽENSKO" Kampanja u Crnoj Gori o ponižavanju žena koje rađaju devojčice privukla pažnju celog Balkana (VIDEO)

Autor:

Svet

18.08.2023

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prva kampanja ovog tipa u Crnoj Gori

"NEK SE RODI ZDRAVO I NEKA BUDE ŽENSKO" Kampanja u Crnoj Gori o ponižavanju žena koje rađaju devojčice privukla pažnju celog Balkana (VIDEO)

Foto: twitter.com/igra_prestola

Nevladina organizacija u Crnoj Gori "Poligon za žensku izuzetnost - Sofija" pokrenula je kampanju: "Nek se rodi zdravo i neka bude žensko".

Naš narod širio je razna sujeverja u vezi začeća muškog i ženskog deteta, mada naklonost prema određenom polu, proteže se još od starih Grka.

Crna Gora negovala je običaje i verovanja šta treba uraditi kako bi se rađali dečaci, a po svemu sudeći, to je i dalje prisutno u 21. veku. Na rađanje muške dece gledalo se kao na najveću radost u kući, pa je sin tako predstavljao naslednika, ponos porodice, dok su ženska deca važila za "tuđu" kuću, čak se negde provlačio izraz "tuđa večera", smatrajući da kada se žensko dete uda, isključuje se iz primarne porodice.

Samim tim, u Crnoj Gori, u onim porodicama gde imaju dve devojčice i jednog sina, za njega se kaže da je  sin jedinac, pa tako i sami možete zaključiti kako je bilo odrastati kao devojčica na ovim prostorima.

Promotivni spot "Nek se rodi zdravo i neka bude žensko" prikazuje trudnu ženu koja u toku šetnje nailazi na osudu što nosi devojčicu, a za sada ovo je prva kampanja ovog tipa u Crnoj Gori.

U crnogorskom društvu još uvek je čvrsto ukorenjena patrijarhalost, te se kampanja čini opravdanom, iako je 2023. godina.

Video se završava opisom "Prekinimo nasilje nad majkama ženske djece". Na samom startu podigao je veliku prašinu zbog svega što je prikazano u spotu.

Za sada, ovo je prva kampanja ovog tipa u Crnoj Gori.

Najčešće pitanje u komentarima na društvenim mrežama ispod kampanje je: "Da li je zaista ovo potrebno u 21. veku", odgovor je, nažalost da.

- Meni je prestrašno što imamo kampanju za ovo - mogao se videti i ovakav komentar ispod videa.

Mnogi su bili u šoku, te su se dotakli i toga da je ovo ipak jedna jaka poruka za devojčice.

Znam da me podaci demantuju, ali baš mi je teško saznanje da nam treba ova kampanja - još jedan od komentara začuđenih ljudi koji su iznenađeni idejom da je ovakva akcija zaista potrebna.

Postavlja se pitanje da li je crnogorski patrijarhat još uvek u tolikoj meri prisutan ili ipak važi ono "samo neka je živo i zdravo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading