ISLAMSKA DRŽAVA POKUŠALA NAPAD NA DŽAMIJU U BIH! Uhapšen RATNI veteran, sumnja se da je kontaktirao sa ISIS-om

Autor:

Svet

07.08.2023

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U daljem planiranju i izvršenju krivičnog dela, osumnjičeni je sprečen akcijom SIPA i Tužilaštva BiH.

ISLAMSKA DRŽAVA POKUŠALA NAPAD NA DŽAMIJU U BIH! Uhapšen RATNI veteran, sumnja se da je kontaktirao sa ISIS-om

Foto: Tanjug/AP

Policija BiH

U Bosni je uhapšena jedna osoba koja je pod istragom je zbog kontaktiranja sa pripadnicima radikalnih struktura tzv. ISIS i planiranje terorističkog napada na islamski verski objekat u BiH, javlja avaz.ba.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac Odseka za terorizam Tužilaštva BiH, uputio je Sudu BiH predlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Mirzu Kapića, rođenog 1980. godine u Banjaluci, nastanjenog u Zenici, državljanina BiH, ranije osuđivnog za krivično delo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima. Kapić je, kako 2016. pisali mediji, zbog ratovanja u Siriji osuđen na godinu i po dana zatvora.

Aktivnosti lišenja slobode osumnjičenog, kao i pretresa objekata koje koristi, realizovane su u koordiniranoj akciji Tužilaštva BiH i SIPA uz naredbe Suda BiH.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog meseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt s osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. Islamske države, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, krajem jula ove godine, te je od navedenih osoba tražio smernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući nameru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i ISIS-a, agencijama za sprovođenje zakona u BiH, navodi avaz.ba.

U daljem planiranju i izvršenju krivičnog dela, sprečen je akcijom SIPA i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplenjeni su elektronski uređaji koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog veštačenja.

Mera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke ili saučesnike, kao i da bi ponovo mogao da počini krivično delo ili dovrši započeto, prenosi Telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading