DOSIJE VELJOVIĆ: Milov direktor uprave policije pao na dno! Govori da ne zna ništa o Skaj prepiskama, ali...

Autor:

Svet

25.07.2023

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandant SAJ-a Veljović je bio sve do 2005. godine, a tokom desetogodišnjeg angažovanja završio je više međunarodnih stručno-specijalističkih kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu.

DOSIJE VELJOVIĆ: Milov direktor uprave policije pao na dno! Govori da ne zna ništa o Skaj prepiskama, ali...

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazerra Balkans

Dugogodišnji direktor Uprave policije Veselin Veljović uhapšen zbog sumnje da je pomagao Aleksandru Mrkiću da krijumčari cigarete, negirao je krivicu tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Policija sa dugim cevima uoči hapšenja opkolila Veljovićevu vikendicu na Žabljaku. Uhapšeni bezbednjak Petar Lazović u jednoj od Skaj prepiski Radoju Zviceru i Ljubu Miloviću govori kako je Mrkiću oduzeo kamion cigareta i da će Veljović zbog toga biti ljut.

Policajci sa dugim cijevima opkolili su juče ujutro zgradu “Kiklop” na Žabljaku, koja je u vlasništvu navodnog organizatora šverca cigareta Aleksandra Mrkića, ali i vikendicu nekadašnjeg prvog policajca Veselina Veljovića u gradu podno Durmitora.

Nešto kasnije Veljović je sa lisicama na rukama odveden u Podgoricu, a Mrkića pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja (SPO) nisu pronašli na Žabljaku i za njim se traga. Navodno se nalazi u inostranstvu, na drugom kontinentu.

Tužilac mu je odredio zadržavanje do 72 sata, a u tom roku biće priveden sudiji za istrage Višeg suda, koji će odlučiti da li će Veljovića poslati u Istražni zatvor u Spužu.

Specijalni tužilac pritvor za Veljovića traži zbog opasnosti od bekstva i uticaja na svedoke i saučesnike, prenose Vijesti.me.

Pre saslušanja pred tužiocem, pripadnici SPO uz podršku Protivterorističke jedinice pretresli su Veljovićev stan u Podgorici i kuće na više lokacija.

Foto: Tanjug/AP

Milo Đukanović

Nakon saslušanja, njegov branilac, advokat Nikola Martinović, rekao je da Veljovića terete za odavanje poverljivih informacija Aleksandru Mrkiću i to u periodu dok je bio savetnik za bezbednost bivšeg predsednika Mila Đukanovića, a ne dok je bio direktor Uprave policije.

Ko je Veljović?

Nakon završetka Vojne akademije u Beogradu, Veljović je jedno vreme bio u JNA, a potom se na početku 1992. godine zaposlio u tadašnji MUP Crne Gore, gde je te godine postavljen za komandira Stanice policije u Centru bezbednosti Pljevlja.

Početkom devedesetih godina, u vreme političkog i državnog savezništva zvanične Podgorice i Srbije Slobodana Miloševića, u Pljevljima i okolnim selima Bukovice, paravojne srpske jedinice su vršile progon bošnjačkog stanovništva. Iako je deo Bošnjaka iz tog kraja problematizovao njegovu ulogu u tim događanjima, Veljović je tvrdio da je crnogorska policija omogućila mir u Pljevljima. U tom periodu iz Bukovice je raseljeno oko 125 porodica.

Foto: youtube.com/printscreen

Veselin Veljović

Veljović je na 1995. godine postavljen za komandanta SAJ-a, gde je na početku 1998. godine u vreme političkih previranja između Mila Đukanovića koji je kontrolisao crnogorsku policiju i Momira Bulatovića, odigrao ključnu ulogu tokom nasilnih demonstracija, 14. januara 1998, kada sa svojom jedinicom nije dozvolio prodor demonstranata u zgradu tadašnje Vlade.

Komandant SAJ-a Veljović je bio sve do 2005. godine, a tokom desetogodišnjeg angažovanja završio je više međunarodnih stručno-specijalističkih kurseva i seminara u zemlji i inostranstvu koji analiziraju terorizam kao globalni izazov i bezbednosnu pretnju.

Za stručni i profesionalni rad u Ministarstvu ocenjivan je najvišim službenim ocenama i više puta nagrađen i pohvaljen.

Povodom Dana bezbednosti, odlikovan je Ordenom zasluga za oblast odbrane i bezbednosti prvog stepena i dobitnik je plakete Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, za zasluge u razvoju i unapređenju antifašizma u Crnoj Gori.

Veljović je od leta 2007. do 2011. godine bio direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu bio prvi čovek crnogorske policije.

Tokom karijere na čelu bezbednosnog sektora, opozicione partije, deo nevladinog sektora i medija često su ga optuživali za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

Nakon okončanja prvog mandata, Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Kada je u decembru 2020. posle razgovora sa tadašnjim potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem otišao iz UP, ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsjednika Đukanovića.

Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

Hapšen na Cetinju

Viši sud u Podgorici u maju je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću, kojem se sudilo da je rano ujutro 5. septembra 2021. na Cetinju, a pre samog ustoličenja mitropolita Joanikija, počinio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Veljović je u dramatičnim događajima 4. na 5. septembar 2021. godine bio u samom srcu prestonice, a potom se na snimcima moglo videti kako se nakon razgovora sa nekadašnjim kolegama, zaleće na kordon...

On je uhapšen tog dana, a nakon dva dana je pušten iz pritvora.

Prepiske bile povod za predmet

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić rekao je juče da su prepiske iz Skaj aplikacije bile povod za formiranje predmeta u kojem su osumnjičeni Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Aleksandar i Nikola Mrkić.

Rekao je i da ima informacije da se Aleksandar Mrkić ne nalazi na teritoriji Crne Gore, ali da smatra da će vrlo brzo biti uhapšen.

- U toku pretresa oduzeto je oružje, skupoceni nakit i razne slike velikih vrednosti, a ove i slične aktivnosti će se nastaviti i u budućem periodu - prenosi portal RTCG-a.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da Veljovića sumnjiči da je Mrkiću odavao informacije u vezi sa švercom cigareta.

- Radi se u najvećoj meri o tome, ne kažem da ne postoje drugi predmeti koji se mogu otvoriti protiv njega, ali ovo je konkretno šverc cigareta i njegov uticaj da se taj šverc odvija neometano - rekao je Adžić za TV Vijesti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading