OVA SVETINJA DONOSI CELO NEBO! Mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru služio moleban pred ikonom Bogorodice Mlekopitateljnice

Autor:

Svet

21.06.2023

19:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ikonu su na Cetinje doneli iguman ostroški arhimandrit Sergije (Rekić) i novinar i publicista Mišo Vujović sa grupom svetogorskih poklonika.

OVA SVETINJA DONOSI CELO NEBO! Mitropolit Joanikije u Cetinjskom manastiru služio moleban pred ikonom Bogorodice Mlekopitateljnice

Foto: Privatna arhiva

Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas u Cetinjskom manastiru molebni kanon pred ikonom Bogorodice Mlekopitateljnice koju je manastiru na dar poslao monah Nikodim iz Karejske isposnice na Svetoj Gori.

Mitropolitu je sasluživalo cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

Ikonu su na Cetinje doneli iguman ostroški arhimandrit Sergije (Rekić) i novinar i publicista Mišo Vujović sa grupom svetogorskih poklonika.

Foto: Privatna arhiva

Sveštenstvo cetinjskog manastira

- Pripala mi je velika čast i zadovoljstvo da u ime oca Nikodima, jednog od najvećih svetogorskih podvižnika danas ovde, gde je utemeljena crnogorska država i u Mitropoliji koja je sačuvala kontinuitet Srpske Crkve kroz sve vekove turskog ropstva predam ovu čudotvornu ikonu - rekao je gospodin Vujović.

Podsetio je da je tu ikonu Sveti Sava doneo u 13. veku iz Svete zemlje, iz manastira Svetog Save Osvećenog, gde je šest vekova živeo amanet da će jednog dana doći plemić carskog roda i porekla kome treba da se preda ta ikona, ikona Trojeručica i igumanski štap - paterica.

- Osećam veliko zadovoljstvo što će danas ovu svetinju ukrasiti još jedan sveti biser sa Svete Gore, iz isposnice u kojoj molitva neprekidno traje dvadeset i četiri sata već osamsto i nešto godina - rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da se radi o čudesnom “i po našem miljenju nezasluženom daru” sa najsvetijega mesta – Svete Gore Atonske iz isposnice Svetoga Save.

- Verna kopija čudotvorne ikone Mlekopitateljnice koju je Sveti Sava doneo iz manastira Svetog Save Osvećenog i koju je priložio svome manastiru Hilandaru, gde se od tih davnih vremena prinose Bogu i Presvetoj Bogorodici neprestane molitve. Zaista od srca blagodarimo našem dragom monahu Nikodimu Hilandarcu, nastojatelju isposnice Svetog Save, velikom podvižniku i molitveniku za celu pravoslavnu vaseljenu, koji je blagoizvolio da ovu čudotvornu ikonu pošalje Cetinjskom manastiru - rekao je Mitropolit Joanikije.

Dodao je da Cetinjski manastir proslavlja Svetu Bogorodicu preko pet vekova i da u kontinuitetu uživa njeno nebesko pokroviteljstvo.

- Kao što to u davnini svedoči Vladika Danilo Petrović, kada se ovde branila vera, pa posle izvršenog dela odbrane uznosi slavu: Slava Bogu, niko ne pogibe, osim što jedno momče bi ranjeno, ali ga spase Presveta Bogorodica. Možemo reći da je to bilo u izvesnom smislu i proroštvo koje ukazuje i na ovaj sveti čin. Jer, Božja dela su takva - ne zadržavaju se u vremenu nego prožimaju sva vremena. I mi imamo tu priliku, moleći se ovde, pred ovom čudotvornom ikonom da osetimo svi blagodat Presvete Bogorodice - rekao je on.

Mitropolit Joanikije je rekao da se u Cetinjskom manastiru inače petkom služi moleban Presvetoj Bogorodici, ali da do sada u njemu nije bilo odgovarajuće ikone za taj moleban.

- I evo, ona nam je stigla ljubavlju našega brata Nikodima, i trudom našeg igumana ostroškoga Sergija, brata Miša Vujovića i gospode Krsta, Aleksandra, Dragana i Miloša, koji su je dopratili od isposnice Svetoga Save do Cetinjskog manastira, sve sa Božijim blagoslovom. I to je bila jedna velika i čudesna litija koju su pratili anđeli Božji, jer ova svetinja gde god dođe - donosi celo nebo - rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Rekao je da je dolazak ove ikone veliki blagoslov ne samo za Cetinjski manastir, nego i za grad Cetinje.

- A može biti da dolazak ove čudotvorne ikone najavljuje i oslobođenje čudotvorne ikone Filermske koja je zatočena u muzeju gde se ne možemo kako valja pred njenim čudesnim likom pomoliti, jer pravi ambijent za uznošenje molitava jeste hram Božji, a ne nikakav muzej - zaključio je Mitropolit Joanikije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading