ŠEST NOVOROĐENČADI ZARAŽENO ENTEROVIRUSNIM MENINGITISOM

Autor:

Svet

20.06.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bebe su se razbolele u periodu 11. i 12. juna.

ŠEST NOVOROĐENČADI ZARAŽENO ENTEROVIRUSNIM MENINGITISOM

Foto: Shutterstock

Na Odeljenju neonatologije KB Sveti Duh u Zagrebu najmanje šestoro novorođenčadi zaraženo je enterovirusnim meningitisom, saznaje Jutarnji list.

Prema informacijama kojima raspolažu tamošnji mediji, bebe su se razbolele u periodu 11. i 12. juna, te su raspoređene u Kliniku za dečje bolesti u Klaićevoj te u Kliniku za infektivne bolesti dr Fran Mihaljević.

U KB Sveti Duh su za Indeks rekli da su tek juče uočili i dobili informaciju da nekoliko dece rođene u toj bolnici ima simptome enterovirusnog meningitisa.

- U ponedeljak, 19. juna 2023. godine, zaposleni u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KB Sveti Duh su uočili i od drugih ustanova dobili informacije da više dece rođene u Klinici ima simptome enterovirusne bolesti. Odmah nakon opservacije preduzete su sve neophodne aktivnosti. Preduzete su i Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravlje dr Andrija Štampar, koja je donela mere koje se već sprovode, uključujući i zabranu poseta katedrama. Enterovirus je izolovan kod šest novorođenčadi, rođenih od 8. do 12. juna 2023. godine. Deca su trenutno na lečenju u našoj bolnici i Klinici za dečje bolesti, a dete je na lečenju na Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević je otpušten na kućnu negu. Stanje se redovno prati, koordinacija svih aktera je svakodnevna, a danas su u bolnici sanitarni inspektori Državnog inspektorata - rekli su nam u Upravi bolnice Sveti Duh.

Načelnik Instituta za dečije infektivne bolesti Goran Tešović potvrdio je Indeksu da imaju dete obolelo od enterovirusnog meningitisa koje je prebačeno sa Svetog Duha i da je danas otpušteno jer je u dobrom opštem stanju.

Juče su obavestili HZJZ i zabranili posete KB Sveti Duh je juče obavestio o situaciji u Vaspitno-obrazovnom zavodu dr. Andrija Štampar vam je zabranio posetu.

- Posete Klinici za ginekologiju i akušerstvo nisu dozvoljene. Zbog uočene povećane učestalosti sezonskih infekcija, prinuđeni smo da do daljnjeg zabranimo posete - navodi se juče na sajtu bolnice.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading