UKRAO ČESTICE MOŠTIJU SVETOG DIMITRIJA, PA IH BACIO U KONTEJNER? Komita se sumnjiči za skrnavljenje svetinje i krađu! (FOTO)

Autor:

Svet

12.05.2023

15:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod sumnjom da je 12. marta ove godine obio i opljačkao ovu nemanjićku svetinju iz 13. veka nedavno je uhapšen Zdravko Rakočević (23).

UKRAO ČESTICE MOŠTIJU SVETOG DIMITRIJA, PA IH BACIO U KONTEJNER? Komita se sumnjiči za skrnavljenje svetinje i krađu! (FOTO)

Foto: Printscreen/Instagram

Crkva

Čestice moštiju Svetog velikomučenika Dimitrija koje su se nalazile u crkvi Svete Petke u Sutomoru ukradene su prilikom njenog poslednjeg obijanja i skrnavljenja u martu mesecu, i kako se sumnja, završile su u kontejneru.

Pod sumnjom da je 12. marta ove godine obio i opljačkao ovu nemanjićku svetinju iz 13. veka nedavno je uhapšen Zdravko Rakočević (23), eksponiran kao ostrašćeni pripadnik tzv. „komita” i pristalica NVO „CPC” čiji je predvodnik raspop Miraš Dedeić.

Da nedostaju čestice moštiju svetitelja paroh spičansko-mišićki Marjan Petkovski i članovi Crkvenog odbora primetili su tek naknadno, budući da su one stajale u maloj specijalno izrađenoj „kutiji“ za tu namenu, pa ovaj važan detalj policiji nije bio ni prijavljen, prenosi „Barskiportal”.

Foto: Printscreen/Instagram

Zdravko Rakočević

Najveći deo duhovnih dragocenosti koje je provalnik otuđio policija nije pronašla kada je istog uhapsila, kao ni ovu kutiju sa česticama moštiju poznatog svetitelja.

Kako je „Barskom portalu” rečeno u Crkvenom odboru Parohije spičansko-mišićke, čestice moštiju svetitelja koga slavi čitavo hrišćanstvo, ovoj parohiji je darivala jedna monahinja i namera je bila da one trajno budu smeštene u crkvi Svetog Dimitrija na tvrđavi Nehaj, nakon njenog planiranog obnavljanja.

Sva je prilika, veruju u Crkvenom odboru u Sutomoru, da provalnik nije prepoznao u ukradenoj kutiji nešto što može da mu donese finansijsku korist pa su mošti završile u kontejneru odnosno na nekoj deponiji.

Podsetimo, prema pravoslavnim spisima Sveti Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku naše ere, za vreme kratkotrajne vladavine jedinog varvarskog Rimskog cara tračanina Maksimilijana od blagorodnih i blagočestivih roditelja, koji dugo nisu mogli da imaju dece. Bio je sin jedinac.

Dimitrije je po očevoj smrti nasledio vojvodsko zvanje, a kako je vaspitavan u hrišćanskom duhu, on je propovedao hrišćanstvo, umesto da ga, po zapovesti i nalogu cara Maksimilijana, istrebljuje. Car, saznavši da je namesnik Dimitrije hrišćanin i da je mnoge, umesto da ih odvrati, upravo preveo u hrišćanstvo, naredi da Dimitrije bude prvo utamničen a zatim izboden kopljima, usred molitve.

Solunski hrišćani su ga tajno sahranili. Kasnije je velmoža Leontije iz Ilirije, izlečen od teške bolesti nad grobom ovog mučenika, u znak zahvalnosti podigao crkvu. Prilikom iskopavanja temelja crkve pronađene su mošti Svetoga velikomučenika Dimitrija. Proglašen je svecem, zaštitnikom grada Soluna.

MOŠTI U SOLUNU

Prema predanju, Dimitrijev grob odisao je bosiljkom i smirnom, pa je on zato nazvan Mirotočivi. Mošti su skoro osam vekova bile u Italiji u gradu San Lorenco, ali su na traženje Grka vraćene (veći dio) u Solun 1978. (glava) i 1980. veći dio ostatka moštiju. Njegove mošti i danas se nalaze u crkvi Svetog Dimitrija u Solunu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading