PALA TUŽBA: EGIPĆANI NE DOZVOLJAVAJU DA SE KLEOPATRA PRIKAŽE KAO CRNKINJA! Netfliksova serija izazvala haos!

Autor:

Svet

21.04.2023

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je 12. aprila objavljen trejler, ne stišavaju se strasti oko serije "Kleopatra".

PALA TUŽBA: EGIPĆANI NE DOZVOLJAVAJU DA SE KLEOPATRA PRIKAŽE KAO CRNKINJA! Netfliksova serija izazvala haos!

Foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Egipatski advokat Mahmud al-Semari zvanično je podneo tužbu protiv Netfliksovog dokumentarnog filma „Kraljica Kleopatra“ nakon što je nedavno objavljen trejler otkrio da će ta uloga biti dodeljena crkinji.

Netflikova serija je podigla prašinu nakon što je 12. aprila objavljen trejler za seriju. U trejleru, Kleopatru tumači glumica Adel Džejms, crna glumica, uprkos tome što nekoliko istoričara i egipatskih kritičara ističu da Kleopatra verovatno nije bila crna.

Dok je razgovarao za Egipt Independent, Al-Semarijeva pravna žalba je navela seriju kao "falsifikat" i napala Netfliks zbog "ovog zločina" obmanjivanja gledalaca.

- Većina onoga što Netflik platforma prikazuje nije u skladu sa islamskim i društvenim vrednostima i principima, posebno egipatskim - navodi se u žalbi.

Pored poziva na istragu o navodnom menadžmentu Netflika, tužba je tražila da se sam Netflik blokira iz Egipta, kao i svako emitovanje koje prikazuje iskrivljeni pogled na egipatsku istoriju ili identitet.

- U cilju očuvanja egipatskog nacionalnog i kulturnog identiteta među Egipćanima širom sveta i ponosa na njega, kao i konsolidacije duha pripadnosti domovini, i shodno tome tražimo od vas da preduzmete neophodne zakonske mere protiv ove platforme - žalba je insistirala.

Kleopatra je bila poznata kao poslednji Ptolomejev vladar, za koji su mnogi ukazivali da će je verovatno grčkog ili makedonskog porekla. Iako njena rasa nije potvrđena, neki su sumnjali da će je ipak bila crne rase.

Bivši egipatski ministar za antikvitete Zahi Havas takođe je nazvao seriju "falsifikovanjem činjenica".

- Netfliks pokušava da izazove zabunu da bi širio lažne informacije da je poreklo egipatske civilizacije crno - tvrdi Havas, insistirajući da je „Kleopatra bila Grkinja, što znači da je bila plavuša, a ne crnka“.

Istraživač egipatske arheologije dr Sali-En Ešton je intervjuisana za seriju i rekla:

- S obzirom na to da Kleopatra sebe predstavlja kao Egipćanku, izgleda čudno insistirati na tome da je prikaže kao potpuno Evropljanku… Kleopatra je vladala Egiptom mnogo pre arapskog naselja na severu Afrika. Da su majčinska strana njene porodice bile autohtone žene, one bi bile Afrikanke, i to bi trebalo da se odrazi na savremenim predstavama Kleopatre.-

Glumica Jada Pinkett Smith je takođe objasnila: "Ovaj konkretni projekat je prošao kroz mnoge različite mahinacije, ali je počeo sa Villov... Stvarno sam želela da predstavljam crne žene. Ne možemo često da vidimo ili čujemo priče o crnim kraljicama, i to je bilo veoma važno za mene, kao i za moju ćerku, i samo za moju zajednicu da može da zna te priče jer ima tona od njih! Tužan deo je što nemamo spreman pristup ovim istorijskim ženama koje su bile tako moćne i bile okosnice afričkih nacija.- 

„Kraljica Kleopatra“ biće emitovana na Netfliksu 10. maja. To je druga sezona dokumentarne drame „Afričke kraljice“ koja je prethodno pratila kraljicu ratnicu iz 17. veka.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading