ČETVORKA PRAVI "VELIKU ALBANIJU"! NOŽ U LEĐA SRBIMA: Opasne posledice samita održanog u Skoplju

Autor: M. J. - E. S. T.

Svet

30.03.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruživanje Albanije, Makedonije, Crne Gore i Kosova ruši "Otvoreni Balkan" i isključuje Srbiju i BiH.

ČETVORKA PRAVI "VELIKU ALBANIJU"! NOŽ U LEĐA SRBIMA: Opasne posledice samita održanog u Skoplju

Foto: TANJUG/MEDIABIRO

Udruživanje Albanije, Makedonije, Crne Gore i nepriznatog Kosova u Zapadnobalkansku četvorku promoviše kosovsku državnost, dovodi u pitanje "Otvoreni Balkan" i, na kraju, obuhvata prostor na kom je dominantan albanski faktor, koji odgovara onome što bi moglo da znači "velika Albanija" s izuzetkom Grčke, komentariše diplomata Zoran Milivojević skup u Skoplju.

- Ovom inicijativom dobija se i dominacija NATO i EU na ovim prostorima, pri čemu se imaju u vidu strateški interesi vezani za sukob u Ukrajini i za interes Zapada da zaokruži ovaj region - kaže Milivojević.

Knežević: Propalo se, ako može više

Povodom ovog sastanka se oglasio i jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević.

- Lepo li je videti Dritanovog savetnika na samitu "velike Albanije". A u "Open Balkan" nećemo dok Srbija ne izađe. "Dostojni" predaka sa Skadra i Mojkovca. P. S: Propalo se, ako može više od ovoga - napisao je Knežević na Tviteru.

PREČICA DO EU

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Bujar Osmani

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je da je osnovana Zapadnobalkanska četvorka, koju uz tu zemlju čine Albanija, tzv. država Kosovo i Crna Gora. Kako je naveo u objavi na Tviteru, platforma je u skladu sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali i sa "demokratskim vrednostima i principima".

Milivojević kaže da je evidentno da se radi o nekom novom regionalnom organizovanju inspirisanom Višegradskom četvorkom i Briselom u funkciji jačanja evrointegracije i približavanju Evropskoj uniji.

- Tu imamo tri stvari koje zaslužuju posebnu pažnju. Prva je da u ovome nema Srbije i Bosne i Hercegovine, gde je srpski elemenat posebno izražen. Drugo je pokušaj da se afirmiše kosovska državnost i da se Kosovo, kao država, kroz uključenjem u ovu regionalnu inicijativu dodatno afirmiše i da uđe u kontekst evrointegracija koristeći taj kanal. Treće bi bilo da se ovakvim organizovanjem i integrisanjem pojačaju NATO i EU - smatra Milivojević.

On dodaje da je za Srbiju opasno i to što ovo organizovanje predstavlja dodatni pokušaj da se kosovska državnost afirmiše preko ove tri države koje su priznale Kosovo, ali su i članice NATO.

Ukrajina kao izgovor

Kako je navedeno u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije, u fokusu ove organizacije je puna harmonizacija Severne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije "u svetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih pretnji, energetske krize i ekonomskih posledica ruske invazije na Ukrajinu", a napominje se da je svaka od ovih zemalja pokazala da je pouzdan partner NATO i EU.

Makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani rekao je da je zajednički strateški cilj članica koje su postigle punu usaglašenost s odlukama EU puna integracija u EU.

SKOPLJE KAO SIMBOL

Republika

Foto: youtube.com/B92 TV

Zoran Milivojević

- Naravno, ovde se otvara i pitanje da li će ova organizacija biti neka konkurencija "Otvorenom Balkanu" i u kom smislu. Sasvim je sigurno da pitanje "Otvorenog Balkana" i njegovo proširenje sada dobijaju drugu dimenziju - napominje iskusni diplomata.

Milivojević u svemu ovome vidi nameru jačanja albanskog faktora u regionu.

- U ove tri države i na Kosovu i Metohiji je zastupljen albanski faktor. Interesantno je da je ovo udruženje proklamovano baš u Skoplju, gde albanski faktor ima određenu težinu, da su tu ugrađeni Albanija i tzv. dražava Kosovo kao dominantno albanske sredine, ali evidentno je i da je albanski faktor prisutan i u Crnoj Gori i tu se zaokružuje evidentno albanski prostor, dakle prostor koji odgovara onome što bi u budućnosti moglo da znači "veliku Albaniju", naravno, s izuzetkom Grčke - zaključuje diplomata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Rope

01.04.2023 22:54

Bravo Zorane. Nasi " prijatelji".