ZAPAD U PANICI - PUTIN NUKLEARNO ORUŽJE PREBACUJE U BELORUSIJU: Ruski predsednik za svoj potez okrivio Veliku Britaniju

Autor:

Svet

27.03.2023

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin kaže da planira da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Belorusiji, susednom savezniku iz kojeg je organizovao deo svoje invazije na Ukrajinu u februaru 2022, prenose američki mediji.

ZAPAD U PANICI - PUTIN NUKLEARNO ORUŽJE PREBACUJE U BELORUSIJU: Ruski predsednik za svoj potez okrivio Veliku Britaniju

Foto: Tanjug/AP

Putin i Lukašenko

Kada ruski predsednik upotrebi reč „nuklearni“, svet obraća pažnju i čini se da je to glavni razlog zašto je to rekao. Kao i obično kod Putina, svet bi trebalo da pročita sitna slova i proveri kontekst, piše Si-En-En.

Oružje koje Putin planira da prebaci u Belorusiju nije strateško nuklearno oružje, te džinovske interkontinentalne balističke rakete koje bi, ako budu ispaljene, mogle da okončaju život na Zemlji. Taktičko nuklearno oružje je manje, ali moćno i može se koristiti na bojnom polju.

Putin je pretio mogućnošću nuklearnog rata poslednjih godinu dana, posebno kada njegova vojna operacija u Ukrajini posustaje. To bi moglo pomoći da se objasni kontekst Putinove objave. On je trenutno čovek sa mnogo problema.

Ruske snage bombarduju ukrajinske gradove iz vazduha, ali njihov kopneni rat ne napreduje mnogo. Osim nekoliko novih trgovinskih sporazuma sa Kinom, Putin nije dobio mnogo od svog samita sa kineskim liderom Si Đinpingom. 

Putin za svoju odluku okrivljuje drugu stranu, rekavši da ju je doneo kao odgovor na to što je Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo Ukrajini protivtenkovsku municiju koja sadrži osiromašeni uranijum. To je, navodi Putin, opasna eskalacija.

Velika Britanija to negira, objašnjavajući da se municija koristi samo u konvencionalne svrhe. Putin kaže da Rusija već gradi skladište za taktičko nuklearno oružje koje će biti spremno do jula. Nije naveo konkretan datum kada će taktičko oružje stići. Štaviše, primećuje on, Rusija već ima 10 aviona sposobnih da nose nuklearno oružje, kao i nekoliko raketnih sistema kratkog dometa Iskander koji bi mogli da nose nuklearno oružje.


Značajno je da je ruski lider rekao da neće preneti kontrolu nad taktičkim nuklearnim oružjem na beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji već duže vreme traži oružje. 
Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Lukašenko je, ističu, 1994. godine potpisao sporazum o odustajanju od strateškog nuklearnog naoružanja koje je Belorusija još imala na kraju Hladnog rata.

Zašto bi se odlučio na ovo? Jedan diplomata ističe da bi oružje morale da održavaju ruske snage koje bi bile trajno stacionirane na beloruskom tlu, što je znak da je Lukašenko još više pod Putinovom kontrolom.

Čini se da Bajdenova administracija nije uznemirena Putinovom najavom. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson rekla je da SAD prate implikacije Putinove izjave, ali je dodala: „Nismo videli nijedan razlog da prilagodimo sopstveni strateški nuklearni stav, niti bilo kakve indikacije da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje. Ostajemo posvećeni kolektivnoj odbrani NATO alijanse. Pa ipak, premeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiju približava ga ne samo Ukrajini već i Poljskoj, Litvaniji i Letoniji, svim saveznicima u NATO-u. To podiže nivo pretnje u Evropi, nešto što je Putin nameravao da uradi".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading