POMRAČENJE: JOŠ JEDNA SKANDALOZNA ODLUKA VLASTI U SARAJEVU - herojevu ulicu dali zločincu!

Autor:

Svet

12.02.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Umesto table s imenom Srđana Aleksića, koji je poginuo braneći druga Bošnjaka, stajaće ime Mehmeda Alagića, preminulog pre haške presude.

POMRAČENJE: JOŠ JEDNA SKANDALOZNA ODLUKA VLASTI U SARAJEVU - herojevu ulicu dali zločincu!

Foto: Privatna arhiva

Vlasti u Sarajevu s gradonačelnicom Benjaminom Karić na čelu oduzele su ulicu Srđanu Aleksiću (26), koji je ubijen štiteći svog druga Bošnjaka od razularenih pripadnika VRS, a na tabli se sada nalazi ime Mehmeda Alagića, generala Armije BiH, optuženog za ratne zločine nad Srbima.

Podsetimo, 21. januara 1993. grupa pripadnika Vojske Republike Srpske utvrdila je da je jedan od legitimisanih na trebinjskoj pijaci Alen Glavović i počela da ga tuče. Srđan mu je priskočio u pomoć, a četvorica vojnika su ga naočigled građana i policajaca kundacima krvnički pretukla. Aleksić je od batina pao u komu i preminuo na Savindan, 27. januara, a njegov otac je u čitulji napisao:

- Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Srđan Aleksić

ZAHVALAN DO GROBA

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece i svake godine posećuje Srđanov grob i njegovog oca u Trebinju.

A ko je Mehmed Alagić? Bio je komandant Sedmog korpusa Armije BiH, a Hag ga je teretio za ubistva, mučenje, okrutno postupanje i bezobzirna razaranja. Bošnjaci ga i danas slave kao vojskovođu i heroja, negirajući hašku optužnicu. Umro je 21. marta 2003. i proces je obustavljen.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Mehmed Atlagić

- Biće da su u Sarajevu i sami naknadno shvatili da imenom ulice odaju priznanje ne samo Srđanu Aleksiću nego i srpskom narodu, iz koga je potekao. Kao i da time indirektno ruže svoj narod, koji u svojim redovima u smutna vremena nije imao tako svetao lik. Zato je nadležna komisija Kantona Sarajevo Ulicu Srđana Aleksića u naselju Otoka 2 i preimenovala u Ulicu generala Mehmeda Alagića - kaže profesor Nenad Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

TUKLI ONE KOJI POMAŽU

On konstatuje da je bilo više razloga da Srđan dobije ulicu, a da je ključni taj da se pokaže da je Sarajevo, tobož, iznad nacionalnih i entitetskih podela. Međutim, znatno je zagonetniji odgovor na pitanje zašto je tabla skinuta.

- Da li to znači da oni nisu imali takvog hrabrog i plemenitog čoveka u svojim redovima koji je tokom građanskog rata, uz životni rizik, spasao glavu prijatelja Srbina? Nisu li Caco, Ćelo, Juka i slični paravojni šefovi gangova u uniformama vojne policije tukli svoje vojnike zbog bolećivosti prema prijatelju, kolegi, komšiji, koga bi prepoznali i izbavili iz privatnog zatvora u koji su dopali samo zato što su Srbi ili pomogli da pobegnu iz grada-logora za Srbe - kaže Kecmanović.

Stradanje zbog naivnih ideala

Profesor Kecmanović zaključuje da Bošnjaci sebe vide kao kolektivnog Srđana Aleksića:

- Oni su svi bili plemenite komšije, odani zajedništvu i suživotu, koji su nevino stradali zbog naivnog idealizma da će im komšijska ljubav biti uzvraćena. U Sarajevu se tokom rata desilo upravo obrnuto: Srbi koji su ostali da ratne nevolje dele s komšijama druge nacionalnosti doživeli su kasnije najveća razočaranja, ponižavanja i maltretiranja na svakom koraku jer su tretirani kao peta kolona.

Benjamina srbomrzac

Potez sarajevskih vlasti ne čudi s obzirom na to što je gradonačelnica Benjamina Karić poznata po mržnji prema Srbima. Podsetimo, ona je relativizovala i nedavni napad na srpsku decu tokom fudbalskog turnira, a čestitala je i dan jedinice u čijem sastavu su bili mudžahedini, koji su sekli glave na Ozrenu i Vozući.

Na odluku gradonačelnika Istočnog Sarajeva da na ulazu u grad stavi tablu "Grad Istočno Sarajevo - grad 157.000 sarajevskih Srba koji su morali da ga napuste" cinično je odgovorila da te table Ljubiša Ćosić treba da pošalje "osuđenim srpskim zločincima", tvrdeći da su se Srbi iseljavali jer su ih njihovi sunarodnici na to terali.

Takođe, najoštrije osuđuje obeležavanje Dana RS 9. januara i naziva ga slavljenjem zločina.

Počasti u dve države

- Srđan je 2012. posthumno odlikovan Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva

- 9. januara 2013. predsednik RS Milorad Dodik odlikovao ga je Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima

- mnogi gradovi u BiH i Srbiji nazvali su ulice njegovom imenom

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading