SANADER IZ REŠETKI SKORO 19 GODINA? Objedinjena kazna za tri pravosnažne presude bivšem premijeru i predsedniku HDZ

Autor:

Svet

20.01.2023

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka Vanraspravnog veća zagrebačkog Županijskog suda donesena je krajem decembra prošle godine, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.

SANADER IZ REŠETKI SKORO 19 GODINA? Objedinjena kazna za tri pravosnažne presude bivšem premijeru i predsedniku HDZ

Foto: Tanjug/ D. BANDIĆ

Ivo Sanader, bivši hrvatski premijer

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nepravosnažno je odlučilo da će bivši premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader na osnovu presuda u tri korupcijske afere, Fimi Media, Planinska i Ina-MOL, iza rešetaka morati da provede ukupno 18 godina i osam meseci, a do sada je odležao oko 7,5 godina.

Prema saznanjima Hine, odluka ovog veća je donesena krajem decembra prošle godine, a ovih je dana otpremljena Sanaderu i njegovim advokatima.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović odluku vanraspravnog veća koje je utvrdilo objedinjenu kaznu za tri pravosnažne presude nije želeo da komentariše. Tvrdi da je oova odluka apsolutno neosnovana i najavio žalbu.

Odbrana godinama istrajava u tvrdnji da za sve presude, s obzirom na to da se radi o sličnim krivičnim delima, Sanader ukupno ne može dobiti objedinjeno više od 15 godina zatvora.

Sanader je, inače, do sada iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina. Prevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od aprila  2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

U tom slučaju nekadašnji vlasnik mesne industrije i HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić priznao je da je Sanaderu doneo deset miliona kuna i milion evra provizije nakon što je od države kupio poslovnu zgradu ispod cene.

Sredinom oktobra 2021. najviši sud je delimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi Media, po kojoj će HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i firmi morati da plati 3.5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu, uz povrat nezakonite koristi, kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dve godine zatvora.

U nizu dugogodišnjih postupaka Sanader je u oktobru  prošle godine u ponovljenom suđenju nepravosnažno  oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Još jednu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, najviši sud potvrdio je sredinom novembra 2021.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading