HITLEROV PORTRET UZDRMAO JAVNOST U HRVATSKOJ! Slika na aukciji će umesto zarade doneti PRIJAVU?!

Autor:

Svet

17.12.2022

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitlerv porter se već mesecima nalazi na aukciji.

HITLEROV PORTRET UZDRMAO JAVNOST U HRVATSKOJ! Slika na aukciji će umesto zarade doneti PRIJAVU?!

Foto: www.profimedia.rs

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) potvrdio je da je primio prijavu građana da se na portalu Aukcije. prodaje portret Adolfa Hitlera, zbog čega razmatraju podnošenje prijave nadležnim institucijama.

Reč je o portretu Hitlera, koji se na hrvatskom portalu Aukcije oglašava više meseci, a prodaja tog "umetničkog dela", produžena je već nekoliko puta nakon isteka više dosad održanih aukcija.

Republika

Foto: Printscreen/Aukcije.hr

Aukcija, Hitlerov portret

- Očigledno je da još uvek postoje ljudi koji žele da imaju kod kuće na zidu sliku nekoga ko je njima očito ljubimac, ko ih oduševljava i s kojim se ideološki slažu. To su očigledno simpatizeri Adolfa Hitlera, a verovatno i njegove ideologije - rekao je za Hinu predsednik SABA-e Franjo Habulin.

Dodao je i kako osuđuju pojavu takvih slika na internetskoj aukciji, ali i obeležja i oznaka koji su vezani za fašizam i nacizam

- Razmotrićemo vrlo ozbiljno i primljeni predlog da se podnese prijava - zaključio je Habulin.

Vezano za detalje prodaje Hitlerovog portreta, Hina prenosi da je u opisu ponuđača pod imenom Dadanti 2015. navedeno da se ''ova aukcija može i lično preuzeti u Splitu''.

Objašnjava se da je Hitlerov portret izrađen kombinovanom tehnikom ,tempera, mastilo, uljni pastel i ulje na hamer papiru i da je neopremljen i potpisan. Kupac će u pošiljci ili pri preuzimanju slike dobiti podatke o hrvatskom autoru i promo materijale s više njegovih samostalnih izložbi.

Navodi se da je "lična stvar kupca u koje namene će sliku da koristi" a i da je reč o ''eksperimentalnoj prodaji u cilju ispitivanja tržišta po kome će uslediti elaborat i naučni rad iz oblasti umetničkog menadžmenta".

- 'Namera slike nije podsticanje mržnje niti promovisanje političke ideologije. Jednostavno se radi o jednom od autorovih portreta istorijskih ličnosti (među kojima su i Tito, Musolini, Staljin, Pavelić, Jaser Arafat i drugi) -  stoji u opisu dela, navodi Hina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading