AGENTI U MANTIJAMA! RUSKI ŠPIJUNI KRIJU ORUŽJE U SVETINJAMA?! Otkrivamo detalje - ovako se odigrala specijalna akcije u kijevskom hramu! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

23.11.2022

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) došla je do šokantih podataka da se u crkvama i manastirima u toj zemlji skrivaju ruski agenti u mantijama, zbog čega je pokrenuta velika racija u verskim objektima, između ostalog i u čuvenoj Kijevsko-pečerskoj larvi, jednom od najstarijih pravoslavnih svetinja.

AGENTI U MANTIJAMA! RUSKI ŠPIJUNI KRIJU ORUŽJE U SVETINJAMA?! Otkrivamo detalje - ovako se odigrala specijalna akcije u kijevskom hramu! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi BBC pozivajući se na izveštaje zvaničnog Kijeva, racija u pravoslavnoj bogomolji, sprovedena je pošto su prikupljeni podaci da ruski agenti odaje manastira i crkava koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, potencijalne sabotaže, pa čak i za skrivanje oružja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Služba bezbednosti u Kijevu saopštila je da sprovodi „kontraobaveštajne mere" kako bi se suzbile subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi, pošto postiji povećan rizik od napada, sabotaže i uzimanja talaca na mestima koja privlače velike grupe građana - navodi se u saopštenju SBU, prenosi britanski javni servis.

Kako se dalje objašnjava, manastir koji je, inače, pod zaštitom Uneska, bio je na meti kontrole ukrajinskih službi pošto su postojale informacije da pojedini sveštenici veličaju Rusiji i u mogućem su savezu sa Kremljom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Prema pisanju BBC, takav slučaj već je zabeležen nedelju dana ranije u centralnoj Ukrajini, kada se pojavio snimak jednog od sveštenika koji peva proruske pesme koje se odnose na "buđenje majke Rusije".

Komentarišući raciju u pravoslavnim hramovima i reakciju javnosti koju je ona izazvala u javnosti, ukrajinski politički analitičar Valentin Hladkih rekao je da je pred sveštenicima Pravoslavne crkve Ukrajine lak izbor.

- Sveštenstvo i vernici UPC na kraju moraju da odluče kome će služiti: „Bogu ili dželatu Kremlja" - rekao je on, prenosi BBC.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Gotovo paralelno sa ovom akcijom, kako navode pojedini ukrajinski Telegram kanali, Vrhovnoj Radi podnet je predlog zakona o zabrani rada Ruske Pravoslavne Crkve, ali ta informacija do objavljivanja ovog teksta nije potvrđena.

Sa druge strane, zvanična Moskva akcije Kijeva u pravoslavnim svetinjama vidi kao "akt zastrašivanja".

To je obelodanio predsednik odeljenja za crkvene odnose sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda, koji je pozvao sve ljude koji nisu ravnodušni da ulože napore kako bi se zaustavio progon vernika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Kao i mnogi drugi slučajevi progona vernika u Ukrajini od 2014. godine, ovaj čin zastrašivanja će gotovo sigurno ostati neprimećen od strane onih koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom za ljudska prava. Ruska pravoslavna crkva, služeći u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, već je bila u ulozi mete koju su bezbožne vlasti izabrale za uništenje. Molimo se za sve vernike u Kijevsko-pečerskoj lavri koji su žrtva bezakonja i pozivamo sve brižne ljude da učine sve što je moguće kako bi progon prestao, a drevna svetinja ostala mesto molitve za ceo svet - napisao je Legojda na svom Telegram kanalu.

 

Podsetimo, na inicijativu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka i carigradskog patrijarha Vartolomeja, nasuprot kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, 2018. godine formirana je "Pravoslavna crkva Ukrajine" (PCU). 

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Carigradska patrijaršija joj je 2019. dodelila "tomos o autokefalnosti". 

Osnovni podaci o Kijevsko-pečerskoj lavri

Kijevsko-pečerska lavra je jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere za Ruse i Ukrajince.

Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije 1015. godine.

Prema podacima ruskih istoričara, manastir je podigao sveti Antonije Pečerski, kijevski Rus, rodom iz Ljubeča, koji je živeo za vreme vladara Jaroslava Mudrog.

Suosnivač je bio i njegov učenik Teodosije Pečerski iz Kurska. 

Manastir se nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini i danas je UNESKO listi i jedna od sedam čuda Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading