BRAZILSKI PREDSEDNIK NE PRIZNAJE PORAZ! Sarađivaće sa novom vladom, ali su čestitke Luli da Silvi izostale!

Autor:

Svet

02.11.2022

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je u utorak da će "nastaviti da ispunjava sve zapovesti našeg ustava" u kratkom govoru u predsedničkoj palati u Braziliji, posle dana ćutanja nakon njegovog poraza na izborima od levičarskog bivšeg lidera Luisa Inasija Lule da Silve.

BRAZILSKI PREDSEDNIK NE PRIZNAJE PORAZ! Sarađivaće sa novom vladom, ali su čestitke Luli da Silvi izostale!

Foto: Tanjug/AP

On nije eksplicitno priznao poraz, iako se činilo da je događaj ukazivao na njegovu nameru da sarađuje na prenosu vlasti.

Stupajući na podijum posle predsednika, šef kabineta Ciro Nogueira rekao je da će raditi sa novom vladom i da čeka da tranzicioni tim Lule da Silve počne primopredaju.

- Predsednik Žair Mesijas Bolsonaro me je ovlastio, kada bude vreme, na osnovu zakona, da započnem proces tranzicije - rekao je Nogueira.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Žair Bolsonaro

Važno je napomenuti da Bolsonarovo u kratkom obraćanju nije osporio rezultat glasanja. Umesto toga, zahvalio se onima koji su glasali za njega i udario na kritičare. „Uvek sam bio etiketiran kao nedemokratski i, za razliku od mojih tužitelja, uvek sam igrao u okviru četiri reda ustava“, rekao je on.

On nije čestitao Luli da Silvi, koji je pobedio sa 50,9 odsto glasova, dok je Žair Bolsonaro dobio 49,1 odsto.

Novoizabrani predsednik dobio je najviše glasova u brazilskoj istoriji - više od 60 miliona glasova, čime je oborio sopstveni rekord iz 2006. za skoro dva miliona glasova, prema konačnom rezultatu izborne vlasti.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Lulo Da silva

„Želi da pokaže snagu“

Bolsonarovo prvo ćutanje doprinelo je strahovima da neće sarađivati na prenosu vlasti, nakon neosnovanih tvrdnji pre glasanja o izbornoj prevari.

Iako je njegov govor u utorak bio kratak, stručnjaci su spekulisali o razlozima zbog kojih se uzdržao od eksplicitnog priznanja ili osporavanja izbornog rezultata.

- Bolsonaro želi da održi iluziju da mu je učinjena nepravda i zato je izgubio. On želi da pokaže snagu i u kulturi ovog pokreta, priznati da ste izgubili znači pokazati slabost - rekao je Brajan Vinter, glavni urednik Americas Kuarterli, za CNN.

Republika

Foto: Printskrin/youtube

Lulo Da silva

- Govoreći da će poštovati Ustav i obeshrabrujući nasilje na nekim protestima koji su se dešavali, mislim da (Bolsonaro) u suštini sada utire put za relativno normalnu tranziciju - rekao je Vinter.

Bruna Santos, viši savetnik u Brazilskom centru Vilsonovog instituta, rekla je da Bolsonaro verovatno razmišlja o dugoročnoj budućnosti svog pokreta.

- Bolsonarizam je jaka opoziciona snaga i postao je još jači nakon ovih izbora uprkos Bolsonarovom gubitku - rekla je ona.

Na poslednjim parlamentarnim izborima, Bolsonarova Liberalna partija povećala je svoje predstavnike u donjem domu sa 76 na 99, dok se u Senatu udvostručila sa sedam članova na 14. Iako je Radnička partija Lule da Silve takođe povećala zastupljenost u oba doma, konzervativno- skloni političari će dominirati sledećim zakonodavnim telom u celini.

Brazilski poslanici i neki saveznici Bolsonara već su priznali pobedu Lule da Silve. Predsednik brazilskog Senata Rodrigo Pačeko javno je čestitao Luli da Silvi i njegovim pristalicama, kao i predsedniku Predstavničkog doma Arturu Liri – bliskom Bolsonarovom savezniku.

„Izađimo na ulice“

Činilo se da su neke pro-Bolsonaro Telegram grupe ohrabrile Bolsonarov govor, koji je opisao tekuće proteste kao „rezultat ogorčenja i osećaja nepravde zbog načina na koji se izborni proces odvijao“.

Si-En-En je video poruke pristalica koje hvale Bolsonara što nije prihvatio poraz i proteste zelenog svetla.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brazil

- Nije priznao poraz! Nije pozdravio protivnika! Ponovo je potvrdio poštovanje Ustava! Izađimo na ulice, više nego ikad, sigurni i sigurni! - napisao je jedan korisnik.

Demonstranti su od nedelje pravili haos na autoputevima u zemlji. Brazilska autoputna policija saopštila je u utorak ujutro da su demonstranti blokirali puteve na 267 tačaka širom zemlje.

Sama agencija za autoputeve suočila se sa kritikama u Brazilu zbog svog odgovora, nakon što su se pojavili snimci koji su kružili brazilskim društvenim medijima na kojima se vide policajci koji govore demonstrantima da neće ometati ili ugasiti svoje proteste.

Na konferenciji za novinare u utorak ujutro, izvršni direktor policije na autoputu Marko Antonio de Baros branio je postupke svoje agencije, rekavši da je čišćenje puteva „kompleksna operacija“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Brazil

- U njemu učestvuju grupe do 500 demonstranata, sa decom u krilima, starijim osobama. Dakle, PRF je morao da deluje sa dosta opreza - rekao je on, koristeći akronim za agenciju za autoputeve.

Generalni inspektor autoputne policije Vendel Matoš dodao je da ta institucija ne podržava proteste ili zatvaranje saveznih autoputeva, kao i da se istražuje svako potencijalno kršenje protokola.

- Ponekad dva ili tri oficira govore ili se ponašaju na način koji nije u skladu sa našim naređenjima. Istražujemo da li je bilo kakvog nedoličnog ponašanja tih službenika - rekao je Matoš.

Nakon što je Bolsonaro govorio, federalni vrhovni sud Brazila rekao je da je važno da naglašavaju „Govor predsednika Republike u garantovanju prava na dolazak i odlazak u vezi sa blokadama i, prilikom određivanja početka tranzicije, u priznavanju rezultata izbora“.

Novoizabrani predsednik Lula da Silva nije komentarisao proteste, iako je u nedelju uveče izrazio razočarenje zbog Bolsonarovog prvobitnog neuspeha da prizna.

Lider Radničke partije Lule da Silve Gleisi Hofman rekao je u utorak da je stranka uverena da protesti neće ometati eventualni prenos vlasti. „Verujemo brazilskim institucijama“, rekla je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading