DETALJI SANKCIJA PREMIJERU BIH: Na šta se odnose i šta podrazumevaju?

Autor:

Svet

03.10.2022

19:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je šta podrazumevaju sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i preduzetniku Slobodanu Stankoviću

DETALJI SANKCIJA PREMIJERU BIH: Na šta se odnose i šta podrazumevaju?

Foto: youtube.com/N1

Ministarstvo Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijereu Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i Slobodanu Stankoviću. 

Posledice po imovinu

-Kao rezultat današnje akcije, sva imovina i interesi u imovini gore navedenih osoba koje se nalaze u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili kontroli američkih osoba su blokirane i moraju se prijaviti OFAC-u. Osim toga, blokirani su i svi subjekti koji su u vlasništvu, direktno ili indirektno, pojedinačno ili u zbiru, 50 posto ili više od strane jedne ili više blokiranih osoba- navodi se u saopštenju Minisatrsva finansije SAD.

Ostale konsekvence

Sve transakcije američkih osoba unutar (ili u tranzitu) Sjedinjenih Država koje uključuju bilo kakvu imovinu ili interese u imovini određenih ili na drugi način blokiranih osoba su zabranjene osim ako nisu odobrene općom ili posebnom licencom izdanom od strane OFAC-a ili izuzete. Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe. Osim toga, finansijske institucije i druga lica koja obavljaju određene transakcije ili aktivnosti sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se izložiti sankcijama ili biti predmet izvršne radnje- dodaje se na veb sajtu Vlade Sjedinjenih Država.

Podsetimo, Novaliću su sankcije uvedene zbog podrivanja demokratskih procesa na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine, dok se Slobodan Stanković tereti za bliske veze sa Miloradom Dodikom koji se nalazi na crnoj listi SAD

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading