BOSANSKI PREMIJER POD SANKCIJAMA SAD: Evo zašto ga Amerikanci optužuju!

Autor:

Svet

03.10.2022

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije premijeru Federacije Bosne i Hercegovine zbog podrivanja demokratskih preocesa na prostoru te zemlje.

BOSANSKI PREMIJER POD SANKCIJAMA SAD: Evo zašto ga Amerikanci optužuju!

Foto: Tanjug/public

Premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je sankcije. 

Na sajtu Vlade SAD obajvlejno je da su Fadilu uvedene sankcije zbog potkopavanja demokratije u toj zemlji. Dodaje se da je Novalić uoči izbora 2018. godine nedozvoljeno koristio podatke o stanovništvu BiH, tačnije penzionerima. 

- U nedelji pre izbora 2018. godine, Novalić je koristio podatke o penzionerima do kojih je došao preko službenog položaja kako bi slao pisma u kojima je navodio svoja postignuća i obećavao povećanje penzija u zemlji u kojoj pitanje penzija ima izuzetnu političku važnost- navodi se na sajtu Vlade Sjedinjenih Država. 

Pored pemijera Bosne, američko ministarstvo uvelo je sankcije i Slobodanu Stankoviću zbog povezanosti njegove firme "Integral Inžinjering" sa Miloradom Dodikom, koji se još od ranije nalazi na crnoj listi u SAD. 

Sankcije podrazumevaju zamrzavanje imovine koje optuženi poseduje u Sjednijenim Državama, kao i tok transakcija u toj zemlji. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading