UHAPŠEN CEO BIRAČKI ODBOR: Opšti izbori u Bosni i Hercegovini juče počeli skandalom

Autor:

Svet

03.10.2022

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija RS intervenisala na glasačkom mestu u Bosanskom Novom, gde su listići unapred popunjavani.

UHAPŠEN CEO BIRAČKI ODBOR: Opšti izbori u Bosni i Hercegovini juče počeli skandalom

Foto: Tanjug/AP

U Bosni i Hercegovini održani su juče opšti izbori, na kojima su građani birali svoje predstavnike na svim nivoma vlasti - u zajedničkim organima, Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Tokom izbornog procesa desili su se i incidenti, među kojima se izdvojilo poturanje unapred popunjenih glasačkih listića, zbog čega su odgovorni, maltene ceo birački odbor, odnosno petoro članova, pohapšeni.

Građani su se izjašnjavali na više od 5.900 biračkih mesta.

NEGDE KASNILO

Nekoliko sati od otvaranja biračkih mesta počele su da pristižu vesti o različitim povredama izbornog procesa, a udarna informacija svakako je bila ta da je pet članova biračkog odbora u Bosanskom Novom uhapšeno zbog sumnje na zloupotrebe.

- Ove osobe su identifikovane kao povezane s nezakonitostima u vezi s izbornom procedurom, odnosno donošenjem velike količine već popunjenih izbornih listića na biračko mesto - saopštila je policija.

S otvaranjem mnogih biračkih mesta se kasnilo, a još jedna od nepravilnosti koja je bila zastupljena u velikom broju mesta, tačnije u 23 odsto, jeste ta što nije bila zakačena lista članova biračkog odbora.

Zvornik je prednjačio u sitnim incidentima. Tamo su zbog nepravilnosti biračka mesta masovno napuštali posmatrači Pokreta za red i pravdu, koji su čak i pobacali akreditacije, dok je i fizički napadnuta žena koja je bila posmatrač jer je pokušala da ukaže na nepravilnosti izbornog procesa, pišu tamošnji mediji. To se desilo u mestu Kozluk kod Zvornika.

MESEC DANA

Interesantno je i to što je uhvaćen čovek sa naočarima koje su snimile izborni listić. To se desilo u opštini Istočno Sarajevo, dok je u Sapni zabeležen video-zapis na kom se vidi kupovina glasova.

Rok za objavu konačnih rezultata izbora je mesec dana, odnosno 1. novembra, kada počinje da teče rok za formiranje vlasti na svim nivoima.

Posmatrač OEBS negirao da je pretučen

Kako su javili pojedini mediji, pripadnici policije u Doboju izašli su na lice mesta zbog prijave da je posmatrač OEBS pretučen. Međutim, po njihovom izlasku na teren sam posmatrač negirao da je fizički napadnut, te nije bilo osnova za dalje postupanje.

Iz MUP RS povodom ovog događaja nisu želeli da daju više informacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading