Crnoj Gori sledi zaduženje od najmanje 350 miliona evra!

Autor:

Svet

29.08.2022

11:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Preliminarne projekcije pokazuju da budžetu nedostaje 715 miliona eura za finansiranje svih aktivnosti do kraja tekuće godine, pri čemu depoziti kompenzuju 380 miliona, dok će za najmanje 325 do 350 miliona evra država morati da se zaduži, kazao je juče Pobjedi ministar finansija Aleksandar Damjanović, ističući da je to nasleđeno stanje rušilačke politike bivšeg rukovodstva tog resora.

Crnoj Gori sledi zaduženje od najmanje 350 miliona evra!

Foto: www.profimedia.rs

On je naveo da će Vlada utvrditi predlog rebalansa budžeta najvjerovatnije 8. septembra, nakon čega će biti dostavljen parlamentu. Konačan iznos zaduženja biće, dodao je, poznat u narednim danima.

- U nedostajućim sredstvima neophodno je da se stvori rezerva za narednu godinu od 100 miliona evra, za finansiranje Fonda zdravstva treba najmanje dodatnih 65 miliona, za Fond PIO 30 miliona, Ministarstvu rada i socijalnog staranja treba sedam miliona za isplatu naknada za majke, Ministarstvu prosvete devet miliona za povećanje plata. Sve to je bilo poznato prethodnom ministru koji nije umeo, a ni hteo, da javnosti predoči pravo stanje finansija, već je predstvaljao lažnu sliku blagostanja u državnoj kasi - rekao je Damjanović.

Ministarstvo, kako je ukazao, treba da obezbedi i dodatna sredstva za uvećanje penzija po zakonu koji je nedavno usvojen, a precizan iznos znaće se nakon što Monstat objavi stopu inflacije za septembar.

- Treba potcrtati i da je prethodno rukovodstvo Ministarstva finansija lažno planiralo 50 miliona evra nepostojećih prihoda, iako nisu postojali zakonski uslovi za to, ali i da je parlament nedavno izmenio Zakon o finansiranju lokalne samouprave čime je državna kasa uskraćena za još 50 miliona - kazao je Damjanović.

Bivši ministar finansija Milojko Spajić budžetom je planirao 497 miliona evra nedostajućih sredstava, a prvobitno je tražio od parlamenta da se zaduži 900 miliona, što mu nije odobreno. On je setom poreskih zakona smanjio doprinose na teret zaposlenih i povećao minimalac na 450 evra, a državu ostavio bez prihoda od doprinosa na zdravstvo, dok je u prošloj godini potrošio 410 miliona budžetske rezerve. On, međutim, i dalje tvrdi da budžetu ne treba rebalans.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading